Taekwondo
Patakfalvy Luca

Beszélgetés Kőbán Ritával (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2017.02.05 Frissítve: 2017.02.04 Kajak-kenu

Kőbán Rita, többszörös olimpiai bajnok kajakozó, immáron az MTK Budapest egyik edzője, a 24.hu-nak mesélt arról, hogyan talált vissza a sportághoz.

Az 51 éves szakember elmondta, a kajakos pályafutása után az ügetőre vezette a sors, és lovakkal foglalkozott, de bő tíz év után visszatalált a vízre.

– Egy darabig még kint maradtam Inárcson, mert az új tulajdonos megengedte. Ráadásul az egyik barátja megkért, hogy tanítsam meg kajakozni. Se ló, se semmi, megint jó volt pihenni, kipihenni az újabb bő tíz évet, így hát időm volt. Akkor éppen három hete kajakozott az illető, és ami hibát ilyen rövid idő alatt csak lehet, mindet megtanulta. Akkor ültem hosszú idő után először kajakba, egy túrahajóba. Eveztem vele, leutánoztam, mit csinál, próbáltam elképzelni, mi lehet az a mozdulat, amivel kijavíthatja a rossz beidegződést. És egyszer csak jött vissza minden. Az összes tapasztalat, mit, hogyan kell csinálni, hogyan nem szabad csinálni. És akkor jöttem rá, hogy én ehhez értek.

Nem volt kérdés, hogy Kőbán ért-e a dologhoz, hiszen tapasztalata és szakképzettsége is megvan.

– Középfokú edzőim meg sportmenedzseri diplomám van, és mielőtt megkérdeznéd, nem, nem vagyok hajlandó már tanulni. Tanultam eleget. Iskolában is, meg az élettől is. Elég volt. Nincs kedvem.

A korábbi olimpiai bajnokot arról is kérdezték, hogyan áll hozzá az új munkájához, azok után, hogy a csúcson is és a pokolban is járt.

– Feladatnak tekintem ezt is. Ugyanúgy, ahogy megnyerni az olimpiát, ebből az élethelyzetből is korrektül kijönni, az is egy feladat. Semmi több. Tanítás. Próba. Feladat.

Egykori versenyzőtársa, Rajna András kereste meg az MTK Budapesttől az edzői ajánlattal, aki azóta a kajak-kenu szakosztály vezetője. Kőbán elismeri, jókor jött a megkeresés.

– Kétségtelen. 2014 óta vagyok itt. Látod, semmi sem véletlen az életben. Sem akkor, sem utólag nem gondolom épp ezért, hogy hú, mekkora tragédia történt velem. Inkább azt érzem, valamit megtanultam. Megtanultam veszíteni.

A teljes interjút ITT olvashatjátok. 

(Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!