Atlétika
Nemes Rita

Berei Béla ötödik lett Bakuban

Publikálva: 2014.07.26 Frissítve: 2014.07.26 Taekwondo

1.Kadet Világbajnokság, 2014. július 24-27. Baku/Azerbajdzsán Az 1. Kadet Taekwondo világbajnokság nyitónapján nem volt verseny érdekeltségünk. Így nyugodtan szemlélhettük a mezőnyt, a bírók szemléletét, és gyűjtögethettünk egyéb, kisebb-nagyobb, de mégis fontos információkat.

Azt könnyű volt realizálni, hogy melyik országok versenyzői dominálnak. Nagy meglepetés nem ért bennünket, a kadeteknél is azok a nációk vitték a prímet, akik a felnőtteknél és az ifiknél is meghatározóak. Különösen az irániak remekeltek, de a hazaiak szépen teljesítettek, az oroszok, az amerikaiak, és persze a koreaiak is. Jutott érem a szerbeknek, az ukránoknak, olaszoknak, németeknek is. Bár aranyat csak egyet szerzett európai ország, nem volt vitás, hogy az „öreg” kontinenst képviseli a legtöbb ország, és színvonal is ennek megfelelően nagyon magas.

Este került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyet a szokásos protokoll beszédeket követően, szemet gyönyörködtető népi tánc program, majd a WTF bemutatócsapatának fantasztikus, akrobatikus előadása tett teljessé. 

 

A második versenynapon léptek először küzdőtérre versenyzőink, pontosabban két versenyzőnk, Berei Béla és Patakfalvy Luca.

 

Az 4-es pást (összesen öt küzdőtéren folynak a küzdelmek) első mérkőzésén a 49 kg-os fiúk között Berei Béla lépett színre. Első ellenfele a mongol Ganbat volt. Az első menetben versenyzőnk egy szép fejtalálattal 3-0-ás vezetést szerzett. Nem sokkal utána az ellenfél egy tornádó fejrúgása talált be és a mongol fiú átvette a vezetést 3-4.

Utána két intést is kapott versenyzőnk és máris 3-5 az ellenfélnek, de Béla egy testtalálat szépített és 4-5. Ezután a mongol fiú sorozatos elesései és szabálytalanságai miatt összeszedett 4 mínuszpontot - igaz, egyet Béla is - de a lényeg, a vége 8-6 nekünk.

 

Berei Béla ötödik lett Bakuban
Mindössze két mérkőzés után, ismét pástra lépett fiatal versenyzőnk. Ellenfele a Martinique színeiben induló Maran volt.

Az első menet elején Béla remekbeszabott forduló sarokrúgását nem adták meg a bírók, de Mércse Attila edző videó-zsűrit kért, és a felvétel őt igazolt, így 4-0 ide. Ezután nem sokkal egy szabálytalanságot követően mínuszpont kapott az ellenfél és ezzel kialakult az 5-0-ás menet végi eredmény.A második menetben nem sok minden történt, mindössze egy-egy fejtalálat esett itt és ott is, és 8-3 a menet vége.

Az utolsó menetben sem történt semmi említésre méltó, az eredmény is maradt 8-3, így Béla bejutott a 16-ba.

A szünet utáni első meccs ismét Béláé volt. Ellenfele az ukrán Kravcsenko. Az első menetben nem történt igazán semmi érdemleges, bár mindketten bátran támadtak, mégis inkább csak méricskélték egymást a versenyzők, keresték az optimális küzdőtávolságot.  

A második másfél perc elején kártyát buktunk egy tiszta fejtalálat meg nem adása miatt, de utána ismétel Béla és 3-0-ás vezetést szereztünk. Még két szép fejtalálat Béla lábából (4 és 3 pont) és máris 10-0. A menet vége előtt két másodperccel az ukrán is bevitt egy fejtalálatot, így alakul ki a 10-3-as eredmény.

Az utolsó menetben az ukrán fiú mindent megpróbált, de Béla fegyelmezetten, betartva az edzői utasításokat, rendre visszaverte a támadásokat és toló rúgásokkal tartotta távol az ellenfelet.

Egy-egy intés mindkét oldalon, egy sikeres toló rúgás testre versenyzőnk részéről, és kialakult a 11-4-es végeredmény a javunkra. Ezzel, versenyzőnk bejutott a legjobb 8 közé!

A negyeddöntőben a német-török Goekce várta sportolónkat. Az első menetben felváltva estek a találatok és mindössze egy pontos vezetést szerzett a német fiú (2-3). A második menetben sajnos Béla nem tudta a lépést tartani ellenfelével, aki fej és testtalálatokkal 8-4-re elhúzott. Úgy tűnt, versenyzőnk kicsit elfáradt, és a német a harmadik menetben szinte tetszés szerint szerezte a találatokat. A meccs végül 18-6-os német győzelemmel ért véget, de a fiatal fiú minden dicséretet megérdemel.

Béla remekül menetelt és a kedvező sorsolás lehetőségeit maximálisan kihasználva, Mércse Attila keretedző utasításait pontosan betartva, végül a pontszerző ötödik helyen végzett.

Sajnos nem sikerült a pontszerzés Patakfalvy Lucának.

Angol vetélytársa, a közelmúltban megverte sportolónkat, de egy vb azért más!

Luca és Navarro-Schrank csak kóstolgatták egymást az első menetben, felváltva támadtak, de nem esett érvényes találat egyik oldalon sem. Az első menet 0-0-ra végződött. Második menetben is felváltva támadtak oda-vissza, és a menet vége előtt 20 mádodperccel egy szerencsés testrúgás beakadt az angol lánynak, így megszerezte a vezetést. Versenyzőnk bátran próbálkozott, de nem sikerül a menet vége előtt egyenlíteni.

Harmadik menetben, egy összecsapás után edzőnk videót kért és nem véletlenül, a visszajátszás tisztán mutatta a fejtalálatot így 3-1-re átvette sportolónk a vezetést. Még esett egy testtalálat és 4-1-re alakult az eredmény, ami azután a végeredmény is volt, és ezzel Luca a 16 közé jutott.

A nyolcad döntőben következett a svéd ellenfelét leiskolázó orosz Shabalina . Az első menetben azonnal egymásnak esett a két versenyző, nem sokat „kóstolgatták” egymást. Az orosz lány többnyire első lábbal támadott és elsősorban fejrúgásokkal próbálkozott. Versenyzőnk ezt a taktikát kiismerve igyekezett a támadásokból kihajolva testrúgásokkal operálni. Érvényes találat nem esett egyik oldalon sem, így a menet vége 0-0.

A második menet elején egy ártalmatlan akciót követően az orosz versenyzőnek hirtelen 3 pont jelent meg az eredményjelzőn, majd rögtön utána a mi versenyzőnk szép, tiszta találatával 3-3 lett.

Annyira valószínűtlen volt, hogy az orosz kislány arra az akcióra pontot kaphat, hogy az edző nem is észlelte a történteket. Amikor meglátta, azonnal kikérte a videó-zsűrit. A reklamációt sajnos elutasították, mondván az 5 mp-es óvási időn túl volt. Ezután egy-egy testtalálat esett mindkét oldalon és 4-4-es állással vonultak pihenni a versenyzők. Az utolsó menet is bővelkedett izgalmakban. Előbb Luca szerezett vezetést egy szép testtalálattal és alig 30 másodperc volt már csak hátra a találkozóból. Ezután az orosz kislány kapott egy vitatható fejtalálatra pontot (már a második volt ezen a meccsen) és 7-5-re átvette a vezetést. Luca teljes erővel hajrázott és sikerült még a szépítés egy testtalálat után, de az idő elfogyott és nagyon szoros csatában, remek mérkőzésen, de versenyzőnk búcsúzni kényszerült és végül a 9. helyezést szerezte meg.

A vébé második versenynapján léptek küzdőtérre először versenyzőink és nyugodtan mondhatjuk, nem vallottak szégyent, sőt!

Összehasonlítva a mieink lehetőségeit azokkal, akik előttük végeztek, nos, ég és föld. De, ahogy mondani szokták, „a labda kerek” és ez még csak a kezdet volt. Fiatal versenyzőink tehetsége, elhivatottsága, akaratereje már most is megmutatkozott.

Holnap következik Szivák Milán 53 kg-ban és Egyházas András 57 kg-ban. Reméljük, hogy hasonlóan jól szerepelnek majd, mint a maiak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!