Atlétika
Nemes Rita

Bemutatkozott a csapatkapitány

Publikálva: 2017.09.11 Frissítve: 2017.09.10 eSport

„Pedro“ szerint fel kell jutni!

Poór Tamással vitattuk meg, hogy milyen esélyekkel indul az MTK Budapest a bajnokságban.

– Hivatalosan is igazolt játékosok vagytok a klubnál, mi jár ilyenkor a fejekben?

– Gyerekként az ember álmodozik róla, hogy eljut egy ilyen nagymúltú klubhoz, ezért mondhatjuk, hogy ez valóra vált álom, nehéz szavakat találni rá.

– Mesélj kicsit magadról, a múltadról!

– Kreatív embernek gondolom magam, sok mindennel próbálkoztam, vezettem blogokat, kipróbáltam az amatőr újságírást, a tévézést, és több mint tíz éve az eSport is feltűnt az életemben, egy másik játékban szép sikereket értünk el, most pedig a FIFA révén eljuthattam ide, hogy az MTK Budapest játékosa lehetek.

– Hogyan kezdtél bele az eSportba, milyen előmeneteled van?

– A Trackmania nevű játékkal kezdtem, 10-12 évet játszottam, ott magyar bajnokok lettünk, mi voltunk az egyetlen csapat, amelyik az európai kupákban a csoportot túlélte a hazai közösségből, ilyen szempontból vannak eredményeim. A FIFA kicsit új dolog, nincs ekkora tapasztalatom benne, de a magyar válogatott csapatkapitányi szerepe is az enyém. Nyolc-kilenc olyan játékosunk van, akikkel az U21-es, vagy a felnőtt válogatottban már együtt dolgozhattam.

– Válogatott? Hogyan kell elképzelni a FIFA válogatottat?

– Van ugye a magyar bajnokság, ahol 24 csapat volt, innen választják ki a válogatott és a liga szervezői közösen a keretet. Mint a valóságban, itt is a legjobbak kerülnek be. Ebbe a forma, a képességek, és több tényező is bejátszik.

– Csapatkapitányként milyen feladatok hárulnak rád az eSport világában?

– A kommunikációs része, ami extra feladat. Mellette a válogatottat és a bajnokságot is szervezőként segítem, az új európai szövetségben is segédkezem, így sokrétű feladat hárul rám. Rengeteg munka, de az eredmény nem fog elmaradni.

– A csapatról mit érdemes tudni?

– Nagyrészt olyan embereket próbáltunk összeszedni, akik nem azért jönnek ide, mert MTK Budapest és hírnév. A játékosoknak csak annyit mondtam, csapatot hozunk össze, a háttértervekről nem beszéltem nekik először semmit. Aki jött, az itt is van, róluk látszik, hogy megbízhatóak, és nemcsak azért vannak itt, mert benne lehetnek a tévében. Ez volt a fő kiválasztási vonal. Mellette körbejártam az elképzeléseim alapján a közösséget, erre próbáltam a legmegfelelőbb embereket összeszedni.

– Mennyire lehet a futballt és a FIFÁ-t párhuzamba állítani?

– Ebben a játékmódban, ahol 11 a 11 ellen játszik, itt fontos szerepe van a felkészülésnek és az elemzésnek is, mivel felépítésében is az igazi futballt próbálja meg vetíteni. Mindenki egy játékost irányít, megvannak a posztok, a feladatok, a taktikák, a belső védő nem fog a csatárok közé felmenni, így sok ponton egyezik a valósággal. Az edzésekben is hasonló a helyzet, nincsenek külön technikai elemek, itt csak meccseket lehet játszani, ezen belül kell a taktikát gyakorolni, összeszokni.

– Magyarország első eSport szakosztálya az MTK Budapesté. Mennyire érett meg a hazai közeg erre, a külföldhöz viszonyítva?

– Abszolút megérett erre az ország. Rengetegen követik a külföldi eSport eseményeket, egyáltalán nem gond, sőt csak jó származhat belőle. Ebben jó úttörőnek lenni, jó, hogy itt lehetünk, és megpróbálhatunk valamit elindítani, és természetesen cél, hogy akkora méreteket öltsön idehaza az eSport, mint külföldön.

– Szeptember végén jön az új FIFA 2018, mennyire lesz nehéz átszokni az új játékra?

– Ez személyenként változó, mindenkinek eltérő idő kell erre. Az első bajnokság arról fog szólni, hogy ki szokja meg jobban a játékot. 2-3 hétig rengeteget fog játszani mindenki, csak hogy hozzászokjon, ráérezzen az újításokra. Lesznek változások, a meccsmotor, a játékintelligencia tekintetében, meglátjuk, mennyi idő kell, hogy beleszokjunk.

– A másodosztályban kezdtek, mint új csapat, mennyire reális egyből feljutni?

– Sok megszűnő együttes van, akik át fognak alakulni, új csapatok születnek, így a játékerejük idegen lehet, ki kell őket ismerni. Reálisnak tartom a feljutást, sőt elvárásnak is. Fontos, hogy gyorsan, lehetőleg azonnal feljussunk az élvonalba.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!