Atlétika
Szabó Beatrix

Bemutatkozik: Fehér Dániel

Publikálva: 2019.08.22 Frissítve: 2019.08.22 eSport

Újdonsült eSport szakágunk versenyzőjével beszélgettünk.

Fehér Dániel 2000-ben született Budapesten, fiatal kora ellenére reálisan és racionálisan látja a lehetőségeket a hazai eSportban, és annak jelenlegi keretrendszerében. Kötődése is van az MTK Budapesthez, hiszen testvére, Fehér Bálint a szakosztály megalapítása óta FIFA Pro Clubs csapatunk alapembere, így nem volt kérdés, hogy az új szakágnál őt is vonzották a kék-fehér színek. Vele beszélgettünk a bejelentést követően.

Hogyan mutatnád be magad a klub szurkolóinak?
– Fehér Dániel vagyok, tizenkilenc éves. Kiskorom óta foglalkoztatnak a technikai sportok, igaz, fiatalabb koromban tizennégy évig a labdarúgást űztem, de már akkor éreztem, hogy az autósportok közelebb állnak hozzám, a mechanikus vonal vonzott. Tízéves korom óta játszom autós játékokkal és szimulátorokkal, és ez nagy hatással volt pályaválasztásomra is, közlekedésgépész szakirányon kezdtem el a tanulmányaimat.

Hogyan kell elképzelni a szimulátort, amelyben versenyzel?
– Autó- és versenyszimulátor, ahol tizenhat ember tud egyszerre versenyezni. Többféle kategória van, különböző erősségű autókkal, sőt utcai autók is jelen vannak. Természetesen mindig vannak jobb és realisztikusabb szimulátorok, de ezen a platformon a legnépszerűbb és legnagyobb nézőközönséget befogadó játék a Gran Turismo, hiszen elég közel áll az igazi autóversenyzéshez.

Mi a felépítése a versenyeknek, mennyi időt vesz igénybe?
– Három típusú gumi választható, ezeket le kell tesztelni a verseny- és időjárási körülmények függvényében, adaptálni kell az üzemanyagot is, több taktikát is fel kell építeni, mondhatni, minden eshetőségre fel kell készülnünk. Ilyen tekintetben valósághű a játék. A gyakorlási, tesztelési fázis 30 perctől akár 4 órát is igénybe vehet, a kvalifikáció rendszerint 10-15 perc, míg a verseny 15 perctől akár kétórás endurance is lehet, így egy-egy versenynapba több mint hat órát is bele lehet foglalni. 

  Vannak már nemzetközi eredményeid?
– Minden évben rendeznek úgynevezett Manufaktúra-series versenyt. Itt az idény elején kell választani gyártót, és azzal kell végig versenyezni. Fél éven át vezettem ezt a listát a Volkswagennel, ezenkívül a Nations Cupban folyamatosan az első tíz tagja vagyok. Ezek a legnagyobb eredményeim eddig.

Milyen célokkal érkeztél az MTK Budapesthez?
– Rendszeresen szervez a GT Sport világszintű eseményeket az FIA-val karöltve. Egyértelmű célom egy ilyen nagyobb eseményre kvalifikálni magam, és méltóképpen képviselni az MTK Budapest színeit nemzetközi porondon.

Az MTK Budapest eSport szakosztály támogatója:

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!