Tenisz
Babos Tímea

Bemutatjuk Varga Dominikot

Publikálva: 2020.03.29 Frissítve: 2020.03.28 Brüll Alfréd Akadémia

A Brüll Alfréd Akadémia kajakozóját faggattuk pályafutásáról.

Hogy kötöttél ki a kajak-kenu mellett?

Tízéves koromban kezdtem rengeteg sportágat kipróbálni, és a kajak volt az, ami megfogott. Mivel a Duna mellett lakunk, ez is volt a legkézenfekvőbb. Nagyon megtetszett az, hogy szabadban űzhetem ezt a sportágat, ráadásul nagyon jó társaságban.

Mikor kerültél az MTK Budapestbe?

Gödön lakom, ezért az ottani egyesületben kezdtem a pályafutásomat, és körülbelül hat évig sportoltam ott, majd később a MAFC-ba igazoltam, és végül 2014-ben az MTK-ba.

Melyik a kedvenc számod?

A távok közül az 1000 métert kedvelem a legjobban. Egyesben az a jó, hogy senki másnak a teljesítményétől nem függ az eredmény, rám hárul a telejs felelősség. A páros versenyeket is szeretem, de ha választanom kéne, az egyest mondanám.

Mi volt eddig a legnagyobb sikered?

A legjobb eredményemet két évvel ezelőtt, az U23-as Európa-bajnokságon értem el. Ekkor Györgyjakab Mátéval ültünk össze – az edzőnk javaslatára –, és az ötödik helyet szereztük meg a rendkívül kemény mezőnyben. Nagyon büszke vagyok erre, és ez az eddigi legjobb eredményem.

Hogy sikerült a tavalyi esztendő?

A 2019-es volt a legrosszabb évem. Kedvezőtlenül alakult a válogató, ez pedig rányomta a bélyegét az idényre: a páros nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, hiszen nem jutottunk ki világversenyre, majd egyesben az előfutam után kizártak súlyproblémák miatt. Tanulópénz volt.

Kajak-kenuban mikor kerültök át a felnőttek közé?

23 évesen lépünk fel. Magyarországon temérdek klasszis és rutinos versenyző vár a fiatalabbakra, ezért embert próbáló feladat. Ugyanakkor óriási kihívás, és remek látni, hogy hol járunk az adott pillanatban, és hová kell még fejlődni.

És hová kell még fejlődni?

Élsportolóként soha nem lehetek megelégedve magammal, mindig lehet javulni. Technikában és gyorsaságban egyaránt szeretnék előrébb lépni. Előbbi a csapatversenyeknél különösen fontos, hiszen ez megalapozhatja az összhangot, és megkönnyíti azt, hogy egy húron pendüljünk a társakkal. Az is elengedhetetlen természetesen, hogy a pályán kívül egymásra legyen hangolódva az a kettő vagy négy ember, aki egy hajóban evez.

Hogy tudod összeegyeztetni a pályafutásodat a tanulással?

A Testnevelési Egyetemre járok, sportszervező szakra, levelező képzésen. Nem mondom, hogy leányálom, de mivel a sportot priorizáló intézményről van szó, ezért a tanáraim minden tekintetben támogatnak. Ez megkönnyíti azt, hogy a sportra és a tanulmányaimra is időt tudjak fordítani.

Mivel szeretnél foglalkozni, ha megszerzed a diplomát?

A kajakban gondolkozom természetesen, de az biztos, hogy sporttal kapcsolatos tevékenységet szeretnék folytatni, – akár edzőként is – de még korai lenne ezt eldönteni.

Mik a hosszú távú céljaid?

Mint minden feltörekvő fiatal sportolónak, nekem is az olimpia a cél.

Mit jelent számodra az, hogy a Brüll Alfréd Akadémia tagja vagy?

Az akadémia és az MTK Budapest támogatása nélkül tizedannyi lehetőségem lett volna, mint így. Ösztöndíjakkal, edzőtábori szponzorációkkal segítenek, ami nélkülözhetetlen. Teljesen más, mondjuk melegvízi edzőtáborban készülni, és ez hatalmas előnyt jelent a karrieremben. Ezúton is nagyon szépen köszönöm, nélkülük nem lennék képes ilyen teljesítményre.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!