Atlétika
Krizsán Xénia

Babosék a bajnokok

Publikálva: 2018.01.26 Frissítve: 2018.01.26 Tenisz

Babos Tímea, oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyét, miután a döntőben két szettben legyőzte az olimpiai és világbajnok orosz Jekatyerina Makarovát és Jelena Vesznyinát.

Az ötödik helyen kiemelt magyar, francia duónak – amely előzőleg három tornagyőzelemnél tartott – nehéz ellenfél jutott a fináléban a másodikként rangsorolt Makarova és Vesznyina személyében. A 29 esztendős Makarova harmadik párosban a világranglistán, eddig 12 WTA-versenyt nyert. Vesznyina oldalán 2013-ban a Roland Garroson, 2014-ben a US Openen és 2017-ben Wimbledonban maradt veretlen, 2014-ben az Australian Openen, 2015-ben Wimbledonban és 2016-ban a Roland Garroson szintén döntős volt. Az orosz kettős 2016-ban a riói olimpiát és a szingapúri WTA-világbajnokságot is megnyerte. A 31 éves Vesznyina szintén harmadik párosban a világranglistán, eddig 17 WTA-tornát nyert ebben a "műfajban".

A helyi idő szerint 16.20 órakor, kellemes 27 fokban kezdődött találkozó, Babos magabiztos adogatójátékával indult, majd 2-2-ig a többiek is hozták a szervájukat. Ekkor Babos 40-semmiről elbukta a sajátját, ám nemsokára Vesznyina is elbizonytalanodott, így lett 4-4. A balkezes Makarova adogatásánál a magyar, francia duó játszmalabdához jutott, melyet remek Babos-tenyeres révén kihasznált, így 36 perc elteltével szettelőnybe került. 

A folytatásban a párosban és vegyes párosban háromszoros GS-bajnok Mladenovic rögtön elvesztette a szerváját a Rod Laver Aréna változatlanul „foghíjas” lelátói előtt, ám Vesznyina is így tett (1-1). Babos „semmire” nyerte a sajátját, társa kiválóan dolgozott a hálónál, és újabb brékkel már 3-1 állt az eredményjelzőn. Az oroszok azonban rákapcsoltak, elvették a francia játékos adogatását, és néhány látványos labdamenetet követően kiegyenlítettek. Az MTK Budapest büszkesége ásszal zárta szervagémjét, aztán Makarova nem bírta a nyomást, így 5-3-nál Mladenovic a bajnoki címért adogathatott. Az ellenfél két bréklabdát elpuskázott, aztán a francia összeszedte magát, és kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 20 percig tartott. 

– Két év különlét után újra együtt, és egyből győzelemmel kezdtünk Kikivel. Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, gratulálok az ellenfelünknek, és jövőre visszajövünk – mondta a díjátadó ünnepségen a magyar játékos, majd stábjának, a közönségnek és a szponzoroknak is megköszönte a támogatást.

A 24 éves Babos az első magyar teniszező, aki döntőt játszhatott a felnőttek között az Australian Openen. Három és fél éve Kristina Mladenovic, 2016-ban pedig a kazah Jaroszlava Svedova oldalán jutott női párosban a fináléba Wimbledonban. Közben 2015-ben az osztrák Alexander Peyával vegyes párosban volt döntős, szintén a londoni Grand Slam-versenyen.

A tavaly a cseh Andrea Hlavackovával WTA-világbajnok Babos, magyar idő szerint 9 óra körül a vegyespáros elődöntőjében is pályára lép az indiai Rohan Bopanna oldalán.

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 5.)  Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina (orosz, 2.) 6-4, 6-3

(Forrás: MTI; Fotó: Getty Images)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!