Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Az MTK fenegyereke – Páhok István (1907-1970) elfeledett élete IV. („ingyenebéd és nagykabát”)

Publikálva: 2020.07.31 Frissítve: 2020.07.31 MTK Budapest

MTK legendárium | 33. rész Szekrényessy Attila sorozata.

Az előző részben szó esett Páhok Pista állástalan szomorúságáról, melynek azonban más (valóságosabb) okai is voltak.

A fiatal versenyző a magyar sportélet egyik első „gyermeksztárjának” számított, és így nem csupán az újságírók kényeztették, de a klubok is versengtek kegyeiért. Mindez (személyisége szempontjából) nem tett jót a mélyről érkező kis suszterinasnak, melyről egy 1926-os hírlapi beszámoló így tudósít:

Évekkel ezelőtt egy pöttöm úszó tűnt fel a MUSZ versenyén. Gyermekúszó volt a szó igazi értelmében és valahányszor megjelent a verseny startjánál, mindig derültségre ragadtatta a nézőket. Páhok István, mert így hívták a fiatal kedvencet, méltónak is bizonyult a közönség szimpátiájára. Fiatal kora és  alacsony növése ellenére szezonról-szezonra egyre jobban feljavult. A gyermekversenyeket, majd a másodosztályú versenyeket mind megnyerte és két-három év elteltével már a komoly versenyzők sorába is eljutott, és a nála idősebb versenyzőkkel szemben is megállta a helyét.”

Ebben az időben két klub is versengett kegyeiért, így rövid időre tagja lett, előbb az FTC-nek, majd a MUE gárdájának.  

A kis Páhok Pistát tehát „elkapatták” az érte versengő klubok, és a neki juttatott anyagi támogatások. Ebben a rivális egyesületek szerint az MTK járt élen, aki a nehézsorú fiút szociálisan is támogatta:

„Páhok azonban rossz társaságba keveredett, elegáns akart lenni és elcsábították őt azok az ígéretek, amelyek a könnyű megélhetést varázsolták szemei elé. Páhok belépett az MTK-ba. Felnyíltak a szemei és látta azt, hogy eredeti foglalkozása nélkül is megél: és úr lehet a víz hátán...”

Trianon és a világgazdasági válság hatására beköszöntő munkanélküliség kétségtelen nehézségekbe sodorta Páhokot, kinek tényleges segítséget egyedül az MTK nyújtott, amiről időnként fanyalogva tudósítottak a lapok:

Az MTK-ban egy ideig jó dolga volt, a kék-fehérek ugyanis apróbb szívességekkel viszonozták a versenyeken aratott győzelmét, így aztán mindenki megtudja, hogy ingyen ebédet, cipőt, télikabátot, sőt pénzt is kap az MTK klubhelyíségében: ami azonban versenyzői karrierjére is fontos, naponta két liter tejet, mert csak így úszhat ki jó időt.

Mindez versenyzői karrierjére is jelentős hatással lett. A megélhetés nyomasztó súlyától részben mentesülő úszó az MTK támogatásával és az MTK-ban érte el pályája csúcsát. Mindezt még a rivális klubok tagjai, vezetői is elismerték, a sajtó pedig kénytelen volt beszámolni a kis MTK-s úszó kivirágzásáról, növekvő sikereiről, melyek által a tinédzser gyerekember igazi úszóvá, a hazai sportág egyik legnagyobb klasszisává válhatott:

És a versenyzői karrier megállás nélkül megy tovább a maga útján. 1925 ben öreg versenyzőkkel szemben a Balaton-bajnokságot nyeri, a Császár fürdőben 2 perc 36 másodperc alatt ússza le a 700 métert. És mindezek betetőzésére megnyeri Magyarország 9 km-es folyambajnokságát, ez már a legszebb reményre jogosító teljesítménye, amelyről az annak idején Budapesten járt angol Hodsgon is nagy elragadtatás hangján nyilatkozik. A szakértők mostmár megállapítják, hogy Páhok komoly tehetség és további nagy eredményekre hivatott.”

Abban az esetben, ha Páhok Pista sportkarrierje ezen a ponton véget ért volna, a történet ugyan lekerekítettebben, de egyben unalmasabban érhetett volna véget. Páhokot azonban nem véletlenül illettük az „MTK fenegyereke” jelzővel, további pályafutása, klubhoz való viszonyulása épp annyira vált szabálytalanná, mint amennyire érdekessé...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!