Kézilabda
Andróczki Flóra

Aranycsapat I. rész

Publikálva: 2018.06.14 Frissítve: 2018.06.18 Sándor Károly Akadémia

Lednitzky Andrással, az aranyérmes U13-as csapat vezetőedzőjével beszélgettünk az idényről.

U13-as csapatunk kiemelkedő mutatókkal nyerte meg a korosztályos Közép-Kelet csoportot. 24 mérkőzésen 23 győzelem, 1 döntetlen, 141 lőtt, 14 kapott gól. A bajnokságban egyedül érte el a száz feletti gólkülönbséget, a legtöbb lőtt és legkevesebb kapott gólt produkálva.

– Hogyan gondolsz vissza a szezonra?
– Hosszú volt. A bajnokság mellett rengeteg nemzetközi tornán, edzőmérkőzésen kellett még helyt állni. Hasznos idény van mögöttünk, volt sok pillanat, amikor örülhettünk, és volt olyan is, amikor szomorkodhattunk, de ezekből is sokat tudtunk tanulni.

– 24 mérkőzésen 1 döntetlen, mennyire rondít bele a 23 győzelem mellett az iksz?
– Vert helyzetből álltunk fel, így nem rondít bele az eredménybe, illetve úgy sem, hogy hatpontos előnnyel lettünk bajnokok, nincs okunk szégyenkezni. A másik része, hogy nyilván a bajnoki címnek és a győzelmeknek nagyon örül az ember, amellett, hogy a kudarcok kezelését is meg kell tanulni a gyerekeknek, ettől függetlenül ez az év is arról szólt, hogy a fejlődjenek, tanuljanak, az eredményektől függetlenül.

– Mi volt a szezon előtt kitűzött cél, mennyire volt az eredményesség elé helyezve a fejlődés?
– Nem feltétlenül volt az eredmény elé helyezve, inkább úgy mondanám, sajátos filozófiával dolgozunk, amelyben a srácok a bennük rejlő tehetséget ki tudják aknázni. Nyilván ezzel a játékkal és felfogással szeretnénk meccseket nyerni. Nem kevés a kockázat ebben az attitűdben, főleg ilyen korú srácoknál, ezért szokott arról vita lenni, hogy az eredményesség, vagy a fejlődés a fontosabb, de mi ezzel a játékkal szeretnénk nyerni.

– A szezon előtt tapasztaltak alapján vártál ilyen jó, és stabil teljesítményt?
– Bíztam benne, mert tehetséges gyerekekről van szó. Éreztük ai idényben végig, hogy náluk fizikálisan erősebb ellenfelekkel találkoztak, itthon és külföldön is, ennek ellenére helyt álltak, felvették a versenyt velük is, és jó játékot mutattak.

– Mennyire sikerült feljátszatni a játékosaidat az idősebb csapatokba?
– Voltak feljátszások, több alkalommal szerepelhettek a játékosaim az U14-es csapatban, illetve nálam is játszottak Mihályi Tamás U12-es fiai közül páran. Figyelünk arra, hogy a gyerekek kapjanak az idősebbek között is lehetőséget.

– A te csapatod adta az arany, és ezüstcipős játékost, Barkóczi Benedek 45, Hegedűs Tamás 34 gólt szerzett, mennyire volt fontos az egyéni teljesítményük a csapatnak, és fordítva?
– Minden játékos sokat tett azért, hogy sikeres legyen a csapat, ahogy ők is. Két jó csatárról van szó, örülök neki, hogy ennyi gólt szereztek a bajnokságban. Azért dolgozunk, hogy a következő szezonban mindenki tovább fejlődhessen.

– Mennyire kellett pedagógusnak, és mennyire edzőnek lenned, ilyen fiatal játékosokkal?
– Minden korosztálynak megvan a sajátossága ebben, legalább annyira fontos a pedagógia, mint a szakmai rész, ezt is figyelembe kell venni. Vannak, akikkel kevesebbet kell foglalkozni és vannak, akiket jobban kell támogatni, hogy a helyes úton legyenek, a saját fejlődésük érdekében.

– Volt olyan mérkőzés, vagy pillanat, ami számodra meghatározó volt, amire szívesen emlékszel vissza?
– Kiemelném a 15 milliós lakosságú Moszkva legnépszerűbb csapatának, a CSZKA-nak a legyőzését, de számtalan pillanat volt, ami mosolyt csalt az arcunkra a pályán, és azon kívül is. Minden pillanat öröm, amit az ember ezekkel a fiúkkal tölthet.

– Hat pont a Honvéd, 15 az MFS előtt, 14 kapott gól 24 mérkőzésen, 127-es gólkülönbség. Mennyire köszönhető ez az általad említett különleges felfogásnak?
– Olyan csapatjátékot próbálunk játszatni, ami elősegíti a tehetségek előtérbe kerülését, a kibontakozást. Nyilván a játékosok egyéni képességei mellett a csapatjáték működésének is eredménye a kevés kapott, és sok rúgott gól. Edzőként mindig kicsit elégedetlenek vagyunk, szeretnénk, ha a csapat még kevesebb gólt kapna, és még többet rúgna, ettől függetlenül büszkék lehetünk ezekre a mutatókra.

– Üzensz valamit a játékosaidnak?
– Gratulálok nekik, büszke vagyok rájuk, és mindenkinek jó pihenést kívánok a nyári szünetre, hamarosan találkozunk, bízom benne, hogy hasonlóan sikeres idényt produkálunk.

Az U13-as bajnokcsapat névsora: Balogh Ákos, Barkóczi Benedek, Erdős Dávid, Forgács Donát, Gyetván Márk, Hegedűs Tamás, Hutás Benedek, Kiszely Dávid, Korányi Milán, Lauri Giuseppe, Mahler Gergő, Mamusits Patrik, Markgráf Ákos, Martényi Patrik, Mucsányi Miron, Sárosi-Menyhei Dávid, Scheidl Bernát, Varga Bence, Zsigmond Ákos.

A csapattal dolgozó stáb: Lednitzky András (vezetőedző), Pinezits Máté (szekcióvezető), Szemerédy Koppány (U14-es vezetőedző), Mihályi Tamás (U12-es vezetőedző), Németh Tamás (koordinációs edző), Angyal Tamás (kapusedző), Kovács Tamás (masszőr), Hegyesi Lászlóné (szertáros).

Aranycsapat I. rész

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!