Kézilabda
Koronczai Petra

Andris legyőzte a kétszeres olimpiai bajnokot

Publikálva: 2019.06.19 Frissítve: 2019.06.20

Szatmári András nyolcadik helyével értek véget a magyar csapat számára az Európa-bajnokság egyéni versenyei. Világbajnokunk a nyolcaddöntőben Szilágyi Áronnal találkozott, és le is győzte.

Amikor eljutott a legjobb tizenhatig a férfi kard egyéni verseny mezőnye a düsseldorfi Európa-bajnokságon, akkor vegyes érzelmeink voltak. Egyrészt sajnáltuk, hogy a negyedik magyar, Gémesi Csanád nem jutott el idáig, szoros meccsen kapott ki 15-13-ra a német Hüberstől. Másfelől örültünk, mert a másik három vívónk ott volt a nyolcaddöntőben. Gyorsan tegyük hozzá: nem is akármilyen úton, de erről majd később… Viszont az is kiderült, Decsi Tamás, Szilágyi Áron és Szatmári András egyazon negyedbe került, azaz a legjobb négy közé hármójuk közül csak egy juthatott. Volna. Volt ugyanis a negyedben még egy vívó, bizonyos Szandro Bazadze. A grúz fiatalember és mestere pedig minden számításunkat keresztülhúzta, mondhatni jól kiszúrtak, illetve jól kigrúztak velünk…!

De kezdjük az elejéről! A három magyar a 32-es táblán egyaránt rangos ellenfelet búcsúztatott. Decsi Tomi a fiatal orosz válogatott Lohanovot oktatta 15-10-re (volt már 11-2 is…), Szatmári Andris a korábbi Európa-bajnok francia Anstettet győzte le szoros meccsen 15-13-ra, az olimpiai bajnokok sokadik csatájában pedig ismét Szilágyi Áron bizonyult jobbnak az olasz Montanónál (15-9). Így jutottunk el a nyolcaddöntőig, ahol először Tomi állíthatta volna meg a grúzt. Nem volt sok esélye, a rendkívül harcias, nagyon jó fizikai képességekkel bíró fiatalember az elején elhúzott, és 15-8 lett a meccs vége. Ezt követte a Szilágyi-Szatmári kardklasszikus. Amit bármikor elnéznénk örömmel, de az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében kicsit korainak éreztük ezt a magyar-magyar „kardcsemegét”.

Két klasszisunk nagyszerű, fordulatos és sportszerű meccset vívott. Az elején Andris remekelt, 8-3-ra elhúzott, a szünet után pedig Áron jött fel tusról tusra - ugyancsak látványos, káprázatos találatokkal. „Természetesen” kétszeres olimpiai bajnokunk 14-14-nél beérte világbajnokunkat, így egyetlen találat döntött. Andris kockáztatott, bejött neki, majd Áron rendkívül sportszerűen bemondta az utolsó tust… Eddig rendben is lettünk volna, csakhogy negyedórával később, a negyeddöntőben megint jött Bazadze… Szatmári András ugyan nagyobb küzdelemre kényszerítette őt, de 5-5 után meglépett, és innen már nem is vett vissza a lendületből. A vége 10-15 lett, ami azt jelentette, hogy a magyar vívó a nyolcadik helyen végzett. Gratulálunk neki, és mesterének, Gárdos Gábornak!

– Felemás érzéseim vannak - kezdte a nyilatkozatát az MTK Budapest kardozója. – Egyfelől nagyon bánt, hogy nem éreztem meg a grúz ellen a ritmust, szerettem volna érmet nyerni. Majdnem három hónapig alig edzettem a combsérülésem miatt, most fizikálisan, de elsősorban fejben elfáradtam. Talán Áron asszója után egy kicsivel több pihenő segíthetett volna… Viszont sok pozitívuma is akadt a napnak. Végre nem éreztem, hogy fáj a lábam. Még sosem jutottam Európa-bajnokságon a legjobb nyolc közé, ráadásul most győztem le Áront először nemzetközi versenyen. Hadd köszönjem ez úton is meg neki, hogy bemondta az utolsó tust, ezzel is bizonyítva, hogy mekkora sportember. Most van két teljes napom arra, hogy ismét százszázalékos állapotba kerüljek, mindent meg fogok tenni azért, hogy csapatban jól szerepeljünk.

Az Európa-bajnokság egyéni versenyei ezzel befejeződtek. Csütörtökön megkezdődnek a rendkívül fontos olimpiai kvalifikálós csapatversenyek, elsőként a férfi tőr- és a női kardcsapatok lépnek pástra. 

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi kard egyéni, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron 5 győzelem/1 vereség, Szatmári András 4/2, Decsi Tamás 4/2, Gémesi Csanád 3/2 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Gémesi-Deary (brit) 15-14, Decsi-De Robbio (horvát) 15-5, Szatmári-Hernandez Caballero (spanyol) 15-4.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Montano (olasz) 15-9, Szatmári-Anstett (francia), Decsi-Lohanov (orosz) 15-10, Gémesi-Hübner (német) 13-15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Szilágyi 15-14, Decsi-Sz. Bazadze (grúz) 8-15.

Negyeddöntő: Szatmári-Sz. Bazadze (grúz) 10-15.

Végeredmény: 1. Resetnyikov (orosz), 2. Ibragimov (orosz), 3. Hartung (német), …8. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), …10. Szilágyi Áron, …14. Decsi Tamás, …25. Gémesi Csanád.

Forrás: hunfencing.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!