Karate
Sterck Laura

Alekszandra aranya

Publikálva: 2019.02.10 Frissítve: 2019.02.10 Karate

Ilankovics Alekszandra első lett kumitében (küzdelemben) a dániai Aalborgban péntektől vasárnapig tartó kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon.

Az 53 kg-os junior (16-17 évesek) lányok között indult Ilankovics Alekszandra a selejtezők során 4-0-ra verte a ciprusi Papageorgiut, majd 3-0-ra győzött a skót Pollard és a török Ocak ellen is, a döntőbe jutásért pedig akciódús csatában 8-4-re múlta felül a francia Grunt. 

A német Augel elleni finálé különleges izgalmakat hozott: az MTK Budapest versenyzője egy ütéssel 1-0-ás vezetést szerzett, de aztán ellenfele egy három pontot érő fejrúgással fordított. A magyar karatés azonban az utolsó másodpercekben – szintén fejrúgással – visszavette az előnyt, és 4-3-ra nyert.

Voltam már jobb formában is, úgyhogy a szívemnek és a lelkemnek köszönhetem ezt a győzelmet. Úgy érzem, hogy az egész mezőnyben én akartam a legjobban az aranyérmet. Az Európa-bajnokság előtt is voltak biztató jelek, hiszen az összes kvalifikációs versenyt sikerült megnyernem. Jövőre Budapesten lesz az Eb, fantasztikus lenne, ha ott is sikerülne hasonlót elérni – mondta Ilankovics Alekszandra, aki még egy év múlva is a junior korosztályban indulhat.

Benkő Zsófia, junior +59 kilóban az orosz lánnyal kezdett, akit nem sikerült legyőznie. Ellenfele azonban a döntőbe jutott, így Zsófi mehetett a vigaszágon, ahol jól küzdve első két meccsét megnyerte, és a bronzmeccsen osztrák ellenfelével küzdhetett. Szoros, a végsőkig kiélezett küzdelemben sajnos az osztrák lány nyert 1-0-ra, így Zsófi 5. helyen végzett.

A kadet -52 kilósok mezőnyében Gödri-Martis Huba fantasztikus formában küzdött. Az első körben egyből a későbbi döntős orosz versenyzővel került össze, aki ellen nem tudott győzni, de mehetett a vigaszágon. Itt első két meccsét szép küzdelemmel hozta, és hajszállal maradt le a bronzmeccsről, végül hetedik helyen zárta a versenyt.

Farkas Milán, a kadet -63 kilósok között képviselte hazánkat. Első meccsén a későbbi győztes azeri fiúval került össze, aki bevitte a vigaszágra. Itt sikerült is nyernie izraeli ellenfelével szemben, majd a bronzmeccsért alulmaradt a későbbi harmadik, cseh versenyző ellen.

U21-es katásunk, Fábián Csenge az elődöntőbe jutott, jó első körös kata után. Csengének az éremmeccshez sem kellett sok, végül 7. helyen végzett.

Videó az eredményhirdetésről.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!