Atlétika
Krizsán Xénia

Agresszívabbá akarják tenni Marci játékát (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.11.23 Frissítve: 2019.11.23 Tenisz

Óriási kihívás előtt áll Jancsó Miklós és Nagy Zoltán: klubunk teniszezője, Fucsovics Márton új edzői ismét bizonyíthatják, hogy Magyarországon is megfelelők a szakemberek és a körülmények.

Úúj feladat kapcsán szokták mondani, hogy valaki nagy fába vágta a fejszéjét – nos, a teniszre lefordítva kijelenthetjük, Fucsovics Mártonnál momentán nincs nagyobb „fa” Magyarországon.

Klubunk kiválósága a francia Olivier Tauma távozása után kikötötte, a 2020-as idényben már magyar edzőkkel szeretne dolgozni, mert egyrészt könnyebb az anyanyelvén kommunikálni, másrészt a szürke hétköznapok felkészülését így itthon is elvégezheti, mindenféle probléma nélkül.

Új irányelvével nagy lehetőséghez jutott Jancsó Miklós és Nagy Zoltán, akikkel az MTK Budapest sportolója egyelőre február végéig állapodott meg, de mindannyian hisznek a hosszú távú közös munka sikerében. Jancsóval már dolgoztak együtt 2015-ben: akkor még nagy eredménynek számított a challenger-torna elődöntője vagy főtáblára jutni 500-as ATP-versenyen, most viszont Fucsovics első lépésben a legjobb 50-be szeretne visszakerülni, majd a top 20 közé verekedné be magát.

Igen, óriási lehetőség ez nekünk Zolival, hiszen Magyarországon Marci és Babos Timi tartozik a világ elitjébe. Nagy feladat, de pozitívan állunk a kihívás elé – jelentette ki Jancsó, a felkészülés első, jó két órán át tartó edzésén, a Budai Tenisz Centrumban.

A tréner szerint, négy évvel ezelőtt megfelelően tudtak együtt dolgozni abban a négy-öt hónapban megvolt közöttük az összhang, ami nagyon fontos játékos és edző között. A korábban Szávay Ágnessel, Gubacsi Zsófiával és Czink Melindával is együttműködő szakember azt is elárulta, hogyan jutottak el a közös munkáig Fucsoviccsal.

Az elmúlt években is folyamatosan kapcsolatban voltam Marcival. Október elején, a stockholmi verseny előtt megkért, hogy segítsek neki ütőpartnereket keresni. Mivel a Park Teniszklubban van egy csoport, a fiúknál Piros Zsomborral, Szintai Dáviddal és Nagy Péterrel, amelyért én vagyok a felelős, tudtam tenni az ügy érdekében – kezdte Jancsó. – Aztán megkért, hogy menjek el vele Bécsbe, ahol nagyon jó eredményeket ért el, top százasokat győzött le. Ezt követően mondta, hogy üljünk le és beszéljünk a jövőről.

Arra a kérdésünkre, hogy ilyen rövid idő alatt miben tudott segíteni Fucsovicsnak Ausztriában, Jancsó azt felelte, könnyű dolga volt, mert azt tapasztalta, a 27 éves játékos hihetetlenül profi, nagyon sokat változott – előnyére – az elmúlt években, ezért nem motiválnia kellett, hanem az önbizalmát helyreállítani.

Annyi volt az én szerepem, hogy visszaadtam a hitét és az önbizalmát. Elmondtam neki, hogy attól még, mert az elmúlt fél éve nem volt túl sikeres, fantasztikus játékra képes. Esténként sokat videóztunk, megmutattam neki a Novak Djokovics vagy Roger Federer elleni pazar megoldásait, pozitív élményeket idéztem fel benne – tette hozzá Jancsó.

Az edző szerint nincs nagy különbség a top 20-as és a 120. helyen jegyzett teniszező között: ha valaki nincs tökéletes mentális és fizikai állapotban, simán kikaphat az alacsonyabban rangsorolt riválistól, és megfelelő felkészüléssel Fucsovics is képes lehet a győzelemre a legjobb tíz közé tartozó ellenfelekkel szemben is.

Szakmailag egyelőre Jancsó és Nagy megpróbálja agresszívabbá tenni Fucsovics játékát, közelebb hozni őt az alapvonalhoz – mivel szerintük jó érzéke van a röptéhez, többet kellene a hálóhoz futnia, de ezt sem szabad túlzásba vinni. A másik fontos teendő pedig – és ez évek óta így van – az első adogatások hatékonyságának javítása.

Régi ismeretség a miénk Zolival, emberileg és szakmailag is jól kiegészítjük egymást. Nekem két, neki három gyereke van, de sikerült úgy elosztani a feladatokat, hogy a családunkkal is együtt lehessünk. Ő megy Dohába és Ausztráliába, én pedig a februári versenyekre kísérem el Marcit, aztán meglátjuk, hogyan tovább – árulta el Jancsó, akinek felvetettük, hogy a magyar edzőkért is dolgoznak: Sávolt Attila után ismét bizonyítást nyerhet, hogy hazai tréner is képes sikeres, top 100-as teniszezőt irányítani. – Bízom benne, hogy ha jó eredményeket érünk el, azzal több edzőnek és játékosnak adunk hitet, hogy igen, itthon is megfelelők a szakemberek és a körülmények. Marci harminc hetet tölt külföldön, tehát fontos neki, hogy az alapozást Magyarországon végezze el, az edzések után a saját ágyában aludjon. Francia, német, spanyol tréner mellett nehezebb egyeztetni a felkészülés helyszínét. Ezekben az országokban persze nagyobb a merítési lehetőség, de hiszem, hogy szorgalmunknak, elszántságunknak, nyitottságunknak hála, az elején ezt tudjuk kompenzálni azokkal a tapasztalatokkal, amelyeket mi is megszerzünk a versenyeken.

(Forrás: nso.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!