Atlétika
Krizsán Xénia

A Twittertől az MTK Budapestig (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.06.17 Frissítve: 2018.06.17 Labdarúgás

Beregi István taktikai elemző a vb-ről.

A Twitteren kezdett futballal kapcsolatos észrevételeket közzétenni, két éve az MTK Budapest videóelemzője lett, tavaly pedig már a világ legelismertebb taktikai szakértői csapatában, a Spielverlagerung bloggerei között találta magát, ahonnan olyan szakemberek nőtték ki magukat, akik a Celtic, a Red Bull Salzburg vagy a Huddersfield élvonalbeli csapatának edzői stábjában vannak. Hogyan sikerült ezt huszonévesen elérni?

Autodidakta módon, miután nem vettek fel az edzőképzésre. A Twitteren elkezdtem a nemzetközi szakértőkkel megismerkedni, látták, hogy van affinitásom hozzá, a blogomon és a magyar médiumokban megjelent pár elemzésem, így jelentkeztem az MTK-nál, pont videóelemzőt kerestek. Ezek után minden olyan fiatalt bátorítok hasonló önképzésre, akit lázba hoz a futball. Sok elemzés olvasásával és egy nagy adag szorgalommal bárki építhet ilyen karriert, ehhez minden eszköz adott az interneten.

– Miből áll pontosan egy videóelemző munkája?

A rendelkezésre álló felvételekkel a saját csapatom és az ellenfelek játékát kell kiveséznem, és erről adok riportokat a vezetőedzőnek, valamint egyéni képzésben a játékosoknak is. A magunk mögött hagyott szezont az NB II-ben töltöttük, ahol domináltunk, így ki tudtuk használni az idényt a saját játékunk tökéletesítésére. Munkám során az ellenfeleknél minden jellemző egyéni és csapatmozgást kielemzek, és javaslatokat adok, hogy ezekre miként lenne érdemes reagálni.

– Egyéni képzésnél akár Agüero mozgását is lehet mutogatni?

Hogyne, én például pont a Manchester City videóanyagait szoktam rendszeresen elkérni, hiszen a külföldi kollégák felülről készített felvételeket is biztosítanak, amelyekből sokkal átláthatóbb a játék, mint a tévéközvetítésekben. Ezeket aztán meg tudom mutatni az MTK Budapest játékosainak, akik nyilván motiváltak abban, hogy ilyen módon Premier League-klasszisoktól tanuljanak. Sztárok mozdulataival tudom illusztrálni, hogy bizonyos helyzetekben mikor indítsanak el egy mozgást, milyen ütemben induljanak, milyen testpozícióban várják a labdát, merre nézzenek. A játékosok ilyenkor érzik, hogy a legapróbb részletekig foglalkozunk velük.

– A Szeged 2011-Grosics Akadémia ellen egy győzelmet és egy döntetlent értek el. Mi volt a véleménye a végül kieső Csongrád megyei csapatról?

– Stabil csapatjátéka volt a Szegednek, a védekezése kifejezetten jó volt, de sokszor túlzottan is a biztonságra törekedett. Labdabirtoklás esetén kerülték a kockázatosabb passzokat, ami sokszor inkább káros volt, mint hasznos. Ennek ugyanis túl sok döntetlen lett az eredménye, amivel nem lehetett előrelépni.

– Térjünk rá a világbajnokságra! Kezdjük a spanyolokkal, akiket Julen Lopetegui taktikai munkája miatt is nagyon dicsértek, a vb előtt viszont menesztették a trénert! Ez milyen hatással lehet a válogatott munkájára?

– Szerintem az alapvető taktikai rendszert meg lehet tartani, többek között ezért is eshetett a választás Hierróra, aki sportigazgatóként ismeri a felállást. Ettől persze borulhat is a taktika, hiszen ha Hierro csak egy poszton is másra számít, mint elődje, akkor az egész csapatra hatással lesz.

– Az összképet nézve elmondható, hogy a klubfutball az elmúlt években támadóbb felfogású lett, mint korábban. Ez a trend látszik majd a vb-n is?

A labdabirtoklásra építő csapatok dominálhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy mondjuk több gólt látunk, mint az előző vb-n. A modern futball letámadó része például jóval kevésbé dominál majd, mint mondjuk amit a Klopp- és Guardiola-csapatoknál megszoktunk, egy ilyen tornán ugyanis be kell osztani az erőt, a csoportmeccseken végképp spórolni kell, amennyire lehet. Az viszont lehetséges, hogy a korábbinál több olyan kevésbé esélyes válogatott lesz, amely a sok passzra akar építeni.

– Ilyen volt a szaúdi csapat is a nyitómeccsen. Az eddigi teljesítményüket elnézve az angoloktól is várható, hogy a Premier League-et meghódító futballfilozófia érvényesül, amit nem szoktunk meg a szigetországiaktól.

Az angolokhoz beáramlott szellemi tőke Gareth Southgate munkájára is hatással volt, de kénytelen is alkalmazkodni, hiszen a számításba vehető játékosai közül sokak szerepe megváltozott, például a City vagy a Spurs játékosainál. Ez az irány az angolokat is arra késztette, hogy álljanak át a háromvédős rendszerre, amit majd érdemes lesz figyelni több válogatottnál is. Ezzel a felállással lehet legjobban védekező csapdákat állítani, vagyis bizonyos területekre, főként az oldalvonal környékére kényszeríteni a passzokat, majd ott letámadni az embereket, így labdát szerezni

– Melyik válogatott győzelmére tippelne?

Egyet nem tudok mondani, mert szerintem a német, a spanyol és a brazil is egyaránt remek kerettel rendelkezik, emellett egyaránt képes labdatartással dominálni a meccseket, ami győztes taktika lehet ezen a vb-n, de csak a legjobbak tudják ezt végigvinni.

Forrás: délmagyar.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!