Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

A szezon legjobb teljesítménye

Publikálva: 2016.12.11 Frissítve: 2016.12.11 Kosárlabda női

Folytatta szereplését a női kosárlabda NB I-ben az MTK Budapest. A múlt heti BEAC elleni fővárosi rangadó után, ismét kemény fába vághatták fejszéjüket a lányok, mivel a tabella negyedik helyén álló, KSC Szekszárd várt rájuk.

Az előjelek közel sem voltak biztatóak a nemrégiben edzőváltáson átesett kék-fehérek számára, Nagy Dóra szakosztály-igazgató és vezetőedző nem is várhatta tanítványaitól az emberfeletti teljesítményt. Nos, talán még ő is meglepődött, hogy csapata milyen közel is járt ehhez.

A szekszárdi kosárlabdázók körül az elmúlt egy év alatt jókorát fordult a világ. Zseljko Djokics tavaly szezon közben vette át a stafétát, és ezzel meg is kezdődhetett a szerb, agresszív védekezésre építő játékstílus meghonosítása Tolna megyében. Ez olyannyira sikerült, hogy a KSC Szekszárd az idei szezonban már a tavalyi bajnokot és a Magyar kupa védőjét is legyőzte a Sopron és a Miskolc személyében.

A Baksa Bettina, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Semsei Barbara, Turóczi Nikolett ötös már múlthéten is kezdett, azonban míg előző alkalommal jókora teher, győzelmi kényszer nyomta a lányok vállát, ezúttal felszabadultan játszhattak.

Lendületesen is kezdett a hazai együttes, Baksa Bettina irányítóként jól mozgatta társait, de sokkal több lábon állt ezúttal az MTK Budapest. A labdafelhozataltól, a figurák hívásán át, egészen a védekezésig minden feladatot csapatként láttak el a lányok. Ennek köszönhetően az első negyed kifejezetten szorosra sikerült. A játékrész felénél, 9-13-as vendég előnynél kért először időt Nagy Dóra, aki mindvégig talpon vezényelte csapatát a kispadról.

17-17-nél Baksa Bettina büntetőivel egyenlítettek a lányok, akik számos kiharcolt faultot követően dobhattak a vonalról, könnyű pontokhoz jutva. Az első tíz perc után csupán egypontos szekszárdi előnyt mutatott az eredményjelző.

A második etapra rákapcsoltak a tolnaiak, Zseljko Djokics alacsonyabb szerkezetet küldött fel, elsősorban védekezésben növelte a csapásszámát a vendégegyüttes, amivel addig a szerb szakember aligha lehetett elégedett. Ezt követően azonban 2-12-es szériát futott a Szekszárd, percekig pályán tudtak tartani egyszerre három légióst is. Kikényszerített fővárosi hibákból, kőkemény védekezésükkel szerzett labdák után, védőlepattanókat követően rendre gyorsan tudtak indulni, amire a fáradó hazai fejek és lábak nehezen tudtak reagálni.

Kritikus pillanatban jött a rutin, Semsei Barbara triplája után ziccerből, majd saját maga szerezte labdát két pontra váltva közelítettek ismét a lányok. Ugyanakkor a padról visszatérő, pihent kezdőkkel – élükön a festékben tarthatatlannak tűnő szlovén centerrel, Eva Liseccel –, nehezen bírt az MTK Budapest.

Bár félidőt követően tizenhárom pont várt ledolgozásra, a lelkes MTK tábor jó hangulatban nézett a folytatás elébe. Azonban ez a szakasz is erősen a Szekszárd által kontrolált időszak lett, 35-55-nél már a tetemes húszpontos differencia is kialakult, elsősorban a pihenő után is fenntartott fegyelmezett, jól záró vendég védekezés miatt. Nem csoda, hogy a 12 ponttal elbukott második után, további nyolccal növelte előnyét a harmadik negyedben a KSC Szekszárd.

Az utolsó tíz percre visszatért ápolás után Baksa Bettina, Zsovár Orsi gyors egymásutánban két hármast süllyesztett el a vendég gyűrűben, de a center poszton jóval mozgékonyabbnak bizonyuló Székely-Horváth Zsuzsa is betalált kintről, bentről egyaránt. Zseljko Djokics időt is kért, mivel az MTK Budapest újból látótávolságba dobta magát, stabilan tíz-tizenöt pont között mozgott a csapatok közti differencia.

A véghajrára kipontozódás, fáradtság is hátráltatta a lányokat, megannyi támadólepattanóval tudott második kísérlettel próbálkozni a Szekszárd, a vége így simább lett, mint amit a játék képe mutatott.

Végeredmény: MTK Budapest – Atomerőmű KSC Szekszárd 59-79 (19-20, 11-23, 11-19, 18-17)

Legjobb dobók

MTK Budapest: Semsei Barbara 11 pont, Baksa Bettina 10, Zsovár Orsolya 9, Szabó Bettina 8, Jankó Flóra, Székely-Horváth Zsuzsanna 7-7

Atomerőmű KSC Szekszárd: Eva Lisec 19 pont, Maja Erkics 15, Bálint Réka 14, Studer Ágnes 11, Maja Scsekics 8

A találkozó részletes statisztikáját ITT találják.

Nagy Dóra: — Kisebb hullámvölgyeinktől eltekintve a múlt heti játékunkhoz képest előreléptünk, mind támadásban, mind védekezésben. A mérkőzés egyes szakaszaiban jól játszottunk, dobószázalékban és lepattanózásban is felvettük a versenyt a mezőny egyik legjobban védekező együttesével. Ha az eladott labdák számát csökkenteni tudjuk, szorosabb meccseket is játszhatunk.

Zseljko Djokics:  Győzelmünknek köszönhetően boldogan és büszkén megyünk haza a kellemetlen stílusú MTK Budapest otthonából. Sajnos sok buta személyi hibát követtünk el, amelyek után a hazaiak rendre büntetőzni tudtak, de lepattanózásban is nagyobb különbséget szerettem volna látni a javunkra. Igyekeztem minden fiatalnak játéklehetőséget adni megfelelő rotációval.

Büszkeségre okot adó vereség volt a szombat esti, a bajnokság egyik legtöbbet fejlődő, vitathatatlanul legjobban védekező együttese ellen, amihez minden pályára lépő hozzátett valamit. Remek főpróba volt a jövőheti, téli szünet előtti utolsó bajnokira, ahol eldőlhet nyeretlenül felezzük-e a szezont, vagy a – múlt fordulóban éppen a Szekszárdtól, szintén húszpontos vereséget szenvedő – PINKK Pécsi 424 ellen sikerül első győzelmüket ünnepelniük az MTK-s kosaras lányoknak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!