Karate
Hárspataki Gábor

A munka gyümölcse (GALÉRIA)

Publikálva: 2017.05.09 Frissítve: 2017.05.09 Karate

Friss Európa-bajnoki bronzérmesünkkel beszélgettünk.

A Brüll Alfréd akadémista a korosztályos versenyeken már bizonyította rátermettségét, hiszen minden világversenyt megnyert utánpótlás-sportolóként. Ugyan a felnőtt mezőny teljesen más, Hárspataki Gábor érmes reményekkel utazott a karate Eb-re, Kocaelibe.

– Mindenféleképpen érmet szerettünk volna, amit sikerült is végül megszerezni. Rengeteget dolgoztunk érte, és már a sorsolásnál láttuk, hogy kedvező ágon vagyok, így bíztunk benne, hogy el tudok menetelni az elődöntőig.

A fiatal sportolót csak a későbbi aranyérmes, Luigi Busa tudta legyőzni, de Gábor tudja, mit kellett volna másképpen csinálni a győzelemhez.

– Aktívabbnak kellett volna lennem a világ- és Európa-bajnok Busa ellen. Egy-két pontot – úgy érzem – emiatt nem kaptam meg, így végül bírói döntéssel veszítettem. Ha kicsit agresszívebb vagyok azon a meccsen, akkor máshogy is alakulhatott volna.

A magyar fiú jóval kevésbé tapasztalt, mint a 29 éves olasz, de szerinte ez nem okozott problémát egyáltalán.

– Nem hiszem, hogy a rutin szerepet játszott volna. Éreztem rajta, hogy tart tőlem, és nem mer úgy nekem ugrani, mint a többi ellenfelének, ezért is kellett volna kezdeményeznem. Nem probléma, ugyanis lehet ebből is tanulni, és így is sikerült teljesíteni az előzetes célt, azaz hazahozni ezt a gyönyörű szép bronzérmet. A következő világversenyen reméljük, hogy legyőzöm őt is.

Az MTK Budapest karatékája azt is elmondta, hogy ez a harmadik hely többet jelent számára, mint a korosztályos világbajnoki és Európa-bajnoki cím.  

– Ennek az éremnek örültem jobban, hiszen a felnőtt kategória teljesen más, mint az utánpótlás. Ez már az olimpiai részvételnél is számíthat, így ez az eredmény nagyon nagy szó.

A határ a csillagos ég Hárspataki számára, ha ilyen tempóban fejlődik. Saját bevallása szerint az a legfontosabb, hogy ne álljon a saját útjába.

– Úgy érzem, hogy kellő rutinnal rendelkezem a kategóriához. Technikailag remek szinten vagyok, ezért úgy gondolom, mentálisan kell fejlődnöm, és jobban kell hinnem magamban, hogy még előrébb lépjek.

Természetesen már a 2020-as olimpia is célkeresztben van, de addig még rengeteg megmérettetés áll a tehetséges sportoló előtt.

– Szeretnék a jövőben a Premier League versenyekről érmekkel hazatérni, az elkövetkezendő világ- és Európa-bajnokságokon, a mostanihoz hasonlóan jó eredményt elérni, a 2019-es Európa-játékokra kijutni, így teljesen be vagyok táblázva a 2020-as olimpiáig. Gőzerővel fogok azon dolgozni, hogy kint lehessek az ötkarikás játékokon, és az MTK Budapestet képviselhessem.

Előtte persze némi lazítás is belefér, persze nem túl sok.

– Egy hét pihenőnk van, minimális edzésekkel, inkább rekreációs időszak következik. Ilyenkor gyakoroljuk a pontszerző technikákat, persze nem százszázalékos erőbedobással, valamint sokat elemezzük a meccseket videón. Ezalatt az idő alatt még örülünk az éremnek, de utána úgy teszünk, mintha nem is lenne, és újra belekezdünk a kemény munkába.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!