Kézilabda
Dakos Noémi

A megérdemelt első győzelem (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.12.18 Frissítve: 2016.12.18 Kosárlabda női

A női kosárlabda NB I 2016-2017-es szezonjának feléhez érkeztünk, a téli szünetet megelőzően a 11. játéknap még egy utolsó „őszi fordulót" tartogatott. Az MTK Budapest kosárlabdacsarnokába ezúttal a szintén alsóházi PINKK Pécsi 424 látogatott.

Nagy Dóra a héten számos nehézséggel küzdött, a lányok elvétve tudtak teljes létszámmal készülni, a meglehetősen fontos ki-ki mérkőzés előtt. Zsovár Orsi továbbra is fájlalta térdét, Szabó Bettina betegséggel bajlódott, de fogcsikorgatva ismét összeállt az elmúlt hetekben tetemes fejlődésen keresztülment női kosárcsapat.

Első győzelmére hajtott a fővárosi alakulat, melyet épp egy héttel korábban gyűjtött be pécsi ellenfelünk a BEAC ellen, ezúttal viszont kénytelenek voltak nélkülözni szerb centerüket, Nevena Markovicsot, ami nem csekély könnyebbséget jelentett már a kezdés előtt az MTK Budapest kispadjának.

Ahogy Nagy Dóra keze alatt eddig mindig, ezúttal is Baksa Bettina, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Semsei Barbara és Turóczi Nikolett kezdtek, kissé erőtlenül. A negyedik percig váratott magára az első hazai mezőnykosár, 1-4-nél még némileg aggasztónak tűnt a pécsiek nem várt, agresszív védekezése, Turóczi Nikihez nem is jutott sok labda center poszton. A hullámvölgy legaljáról azonban az idei szezon legponterősebb MTK kosarasaként rántotta fel egyszemélyben csapatát Zsovár Orsi, aki előbb büntetőkből, majd a hárompontos vonalon túlról volt eredményes, de védekezésben is szépen helytállt, legfőképp kiharcolt támadó faultja lendített sokat a játék alakulásán.

6-5-nél, a padról remekül beszálló Székely-Horváth Zsuzsa 2+1-es akciójával már hazai előnynek örülhetett a nézőtér, de az első negyed hátralévő részében is sikerült tartani a kiharcolt fölényt. Zsovi újabb triplája már sokkal gördülékenyebb labdajáratás eredményeként született, nemcsak a játék ritmusát vették fel a lányok, de támadásaik fantáziadússága is tetszetőssé vált, hovatovább a padról „hidegen" is pazarul szálltak be a friss erők. Szabó Bettina beállásával egyből adódott alkalom gyorsabban indulni rendezetlen védelem ellen, de U20-as játékosunk Wéber Fruzsi is agilis, pontos játékkal érkezett pályára.

A folytatásban megint a PINKK kemény védekezése, és a városmajori álmos negyedrajt jelentkezett. A második tíz percben eladott hét labda hűen tükrözi az ekkor eluralkodó fejetlenséget, ami azonban megint ideiglenes kihagyás volt csupán. Ekkor Baksa Bettina vette kezébe a stafétát, bár a túloldalon a 3X3-as válogatott Ruják Nóra is megszórta magát, Baksi két hármasára csak a vendég időkérés jöhetett válaszul, immáron tízpontos MTK előnynél. 

A meglehetősen hektikusra sikerült negyed végén megmaradt a kilencpontos differencia, először kísérhették előnyben szünetre kedvenceiket a budapesti szurkolók.

Hogy mennyire az ellentétes periódusok meccse volt a szombat esti, jól mutatja a fordulást követő első három perc, mely ismét a PINKK dominanciájával telt. Zsinórban három bekapott kosár után, főleg, hogy sem védő, sem támadó oldalon nem voltak meg a kellő lepattanók, Nagy Dóra jó érzékkel időt kért, majd megint jöttek a kiemelkedő egyéni villanások.

Zsovár Orsi hosszú duplájára még tudott válaszolni Ruják, de Székely-Horváth Zsuzsa üres hármasa már megállította vendégeinket. A harmadik etap inkább a lassabb, megfontoltabb játékról szólt, igyekeztek minél kevesebbet hibázni a hölgyek mindkét oldalon.

A 47-41-es MTK Budapest vezetéssel kezdődő negyedik negyed teljesen nyitott volt, viszont remek előjelnek bizonyult, hogy idén először vezettek – fél negyed kivételével – végig a lányok, és a záró etapra is előnnyel érkezhettek.

Székely-Horváth Zsuzsa egészen egykori soproni korszakát idézte, csak ezúttal centerként rámolt be két triplát, a másodikat ráadásul ismét igen szoros állásnál, amikor a PINKK már négy pontra kapaszkodott vissza. 56-50-nél, pár perccel a lefújás előtt újra jött Zsovár Orsi, kinek harmadik hárompontosa végleg leszakította az ellenfelet, a kispad mögötti lelkes MTK szurkolók pedig kedvenceik első sikerének tapsolhattak.

Végeredmény: MTK Budapest - PINKK Pécsi 424 66-55 (24-15, 14-14, 9-12, 19-14)

Nagy Dóra: — Az elmúlt hetek munkája beért, nagyon gratulálok a csapatnak.

Halmai Gábor: — Sérültjeink hiányát nem tudtuk elviselni. Gratulálok az MTK-nak a győzelemhez.

Legjobb dobók

MTK Budapest: Baksa Bettina 17/6 pont, Zsovár Orsolya 15/9, Székely-Horváth Zsuzsanna 15/9, Wéber Fruzsina 6, Semsei Barbara, Szabó Bettina 4-4.

PINKK Pécsi 424: Ruják Nóra 14/3 pont, Bozóki Bettina 11, Katarina Ristics 10/3, Kovalcsik Emese 6, Benke Sára, Sánta Petra 4-4.

Részletes statisztika ITT érhető el.

Remek formaidőzítés. Nem pusztán az ünnepek miatt, de a tabellán közvetlen riválistól tudtunk pontot rabolni, mely a rájátszás során még igen értékes lehet számunkra, továbbá ezzel a női kosárlabda NB I alapszakaszának első felét egyetlen csapat sem zárja nyeretlenül. Kijárt ez a győzelem a lányoknak, akik nagyon sokat dolgoztak eddig is, de mostanáig csak szomjazták a sikert, amit most jogosan ünnepelhettek meg. Szépen talpra álltak, pár hét alatt egészen páratlan fejlődést mutattak, bebizonyítva, hogy valóban sokkal több van bennük, mint azt korábban talán maguk is gondolták.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!