Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

A Maccabi Játékokra készül (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.07.16 Frissítve: 2019.07.16 Maccabi

Garam Nóra az Európai Maccabi Játékok weboldalának nyilatkozott.

12 éves korában kezdte a vívást, a versenyzés mellett elvégezte a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karát, kutatóként immunológiával foglalkozott, és ősztől belgyógyászként dolgozik az 1. Sz. Belgyógyászati Klinikán. Garam Nóra sosem akart külföldre menni, mint sok orvostanhallgató, a vívás, a szakmája és a rokonai is ide kötik Magyarországra.

Nóra a Budapest Sport Egyesületben (BSE) kezdett vívni 2002-ben, a sportklub később egyesült az MTK-val. A sport mindig fontos része volt az életének, de a tanulást sem akarta elhanyagolni.

– Amikor felvételiztem az orvosira, megijesztettek, hogy a kettő nem összeegyeztethető, de végül jól meg tudtam ezt oldani. Mindenhol kaptam segítséget is, de egyébként is elég jól tudok koncentrálni, ha feladatokról van szó – meséli.

Garam Nóra vívóként számos hazai versenyen vett részt, csapatban magyar bajnokságot nyert, egyéniben 2. volt, de nemzetközi szinten is megállta a helyét, a 2016-os toruni Európa-bajnokságon 8. helyezést ért el. Maccabi Játékokon is versenyzett már, a 2015-ös berlini Európai Játékokon aranyérmet nyert.

A Maccabi VAC-cal az MTK-n keresztül került kapcsolatba. Az egyik barátja ajánlotta őt a szervezők figyelmébe, így indult Berlinben.

Furcsa és megható érzés volt ott lenni Berlinben, az 1936-os olimpia helyszínén, ugyanabban a teremben versenyeztünk, ahol a magyar zsidó vívók is nyertek annak idején. Számomra szimbolikus jelentőségű volt, hogy én is átvehettem itt egy aranyérmet.

Garam Nóra számára a budapesti esemény nagy jelentőséggel bír. Fontos neki, hogy a hazai közönség előtt is jó eredményt érjen el. Ezenkívül úgy véli, Budapestnek is jót tenne, ha megmutathatná a világnak, hogy meg tud rendezni egy ilyen nagy versenyt.

– Bízom benne, hogy a budapesti Európai Maccabi Játékok a zsidó kultúrát is közelebb viszik majd a magyarokhoz.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Forrás: emg2019.hu

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!