Atlétika
Nemes Rita

A karácsony még várhat

Publikálva: 2015.12.19 Frissítve: 2015.12.19 Ritmikus gimnasztika

Sikeres évet zárnak ritmikus gimnasztikázóink. A szakosztály elnökével beszélgettünk.

Néhány nappal karácsony előtt még edzést tartott a válogatottaknak, Deutsch-Lazsányi Erika. Dél körül kezdték, és a tervek szerint este nyolc felé indulhattak haza. Nézem, ahogy betanítja a koreográfiát. Olyan tűz van benne, hogy lejjebb lehetne venni a fűtést, a városmajori MTK csarnokban. Gesztikulál, magyaráz, irányít, korhol és dicsér, mozog a zenére és – ha kell –, be is mutatja a gyakorlatokat. (Gyakran kell.) Épp a szalag van soron, amikor félrehúzódunk néhány percre.

– Milyen évet zártok?

– Év elején, éppen neked soroltam fel, hogy milyen terveink vannak, melyek zömét sikerült is megvalósítanunk. Az egész évet pozitívan értékelem, még akkor is, ha az egyik kiemelkedő eseményen, a junior Európa-bajnokságon nem jutottak döntőbe a lányaink. (Tizedik helyen végeztek. A szerk.) Az év második felében azonban kárpótoltak bennünket, hiszen a hazai versenyeken, ahol elindultunk, nyertünk.

– A Magyar Kupa összetett döntője, kiemelt szerepet játszott a tervezésben, nyilván a jubileum miatt.

– Sikerült ott is nyernünk, így a sportág történetében először, tizedik alkalommal hódítottuk el a serleget, melynek az a következménye, hogy végleg meg is kapjuk, a szövetség nekünk adományozza. A következő győztes már új kupát kap.

– Szűk tíz perce érkeztem a csarnokba, de ennyi idő is elég volt arra, hogy megbizonyosodjak róla,  ezeken a babérokon nem ülsz egy pillanatig sem, hanem jövőre célba veszed a nagyobb sikereket.

Mosolyogva válaszol:

– Számomra 2016, meglehetősen érdekes év lesz. Az elmúlt tizenöt esztendőben úgy végeztük a munkánkat, hogy átláttuk a feladatokat, nem voltak bennük többismeretlenes egyenletek. Most azonban további két tornászunk lép a legnagyobbak közé. Mindannyian szeretnének a nemzetközi elitbe is bekerülni. Ennek következménye, hogy a felnőtt sportolóinkhoz, komoly szakmai csapatot is menedzselni kell. Kécza Daniella és Margaritisz Lili már szerepelt felnőtt világ- és Európa-bajnokságon, ám jövőre csatlakozik hozzájuk Kis Alexandra és Pigniczki Fanni. 2016 nagy feladata lesz, hogy a lányokat úgy készítsük fel, hogy tudják: egymás riválisai, de mindannyian az MTK Budapest sportolói. Szeretik, tisztelik, elismerik egymást, de komoly edzői és sportvezetői munka lesz, ennek a helyzetnek a kezelése.

– Melyek lesznek az év kiemelt versenyei?

– Felnőtt világkupákra, Grand Prix-sorozatokra készülünk, ahol már nem a tisztes helytállás a cél, hanem annak a hosszú útnak az elejét akarjuk jól megalapozni, melyre ráléptünk. Olyanra még nem nagyon volt példa, hogy egy klub adjon három-négy, olyan sportolót, akik Magyarországot képviselhetik a nemzetközi versenyeken. Nagy kihívás, hogy ezek a lányok mindannyian érezzék, hogy ők vannak a középpontban, ugyanakkor meg kell, bízzanak egymásban.

– Európa-bajnokság is lesz jövőre...

– Méghozzá nem is akárhol, hanem Izraelben rendezik a juniorok kontinensviadalát. Szinte biztos, hogy két kék-fehér tornász képviselheti a magyar színeket. (Juhász Anna és Váray Míra. A szerk.) Erre különösen készülünk, hiszen a saját céljainkon kívül, az MTK Budapest hagyománya, múltja, kötődése is arra sarkall bennünket, hogy megmutassuk Európának, hogy igenis számolnia kell velünk.

– Alig pár nap van hátra karácsonyig. Van-e már fenyőfa, illetve ami majd alá és az asztalra kerül?

Újra megjelenik arcán a jellegzetes mosoly, mellyel elárulja, hogy ebben a témában vannak még hiányosságok:

– Hivatalosan december 20-án zárjuk az évet, banketten jutalmazzuk a legjobbakat. A felnőttek és az utánpótlás is külön kategória, de legszorgalmasabb és a legművészibb sportolónk is díjazásban részesül. Ha lezajlik az esemény, akkor tudok foglalkozni az ünnepi előkészületekkel. Remélem, minden meglesz időre...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!