Atlétika
Szentgyörgyi Zita

„A fülhallgató nem maradhat otthon.”

Publikálva: 2020.05.03 Frissítve: 2020.05.03 Brüll Alfréd Akadémia

Bemutatjuk a Brüll Alfréd Akadémia feltörekvő gerelyhajítóját, Jancsik Tamást.

Mindössze három és fél éves voltam, amikor elkezdtem lejárogatni az atlétikapályára – kezdi klubunk fiatal sportolója. – Mivel édesapám edző volt, gyakran vitt minket magával, így kézenfekvő volt, hogy az atlétikát válasszam.

Sok atlétánál előfordul, hogy több számot kipróbál, míg megtalálja azt, amiben igazán kiemelkedő. Ez Tamásnál sem volt másképp.

Először középtávfutó voltam, majd belekóstoltam a távolugrásba és a többpróbába is. Tatabányán, az országos bajnokságon fordult elő első alkalommal, hogy édesapám elindított gerelyhajításban. Magyari József felfigyelt a teljesítményemre, és azt mondta apukámnak, lát bennem fantáziát. Ezt követően kezdtem el a szakággal komolyabban foglalkozni.

A 19 éves atléta dobómozdulata a hazai mezőnyben az egyik leglátványosabb, hiszen valósággal repül az elhajított gerely után. Néha azonban ennek ára van.

Picit veszélyes ez a technika, és tavaly, a szezon vége felé meg is sérült a csuklóm, így igyekszem odafigyelni, hogy jobban meg tudjam fogni a dobást. Az a helyzet, hogy ha keményebben megfutom a hajítás előtti 30-35 métert, akkor utána nehéz megállítani a mozdulatot, és elvisz a lendület, ezért alakult ki ez a technika. Az első három kísérletnél kevésbé jön elő, ezek inkább biztonsági dobások.

Tamás 2018 végén igazolt az MTK Budapestbe, előtte a Váci Reménység egyesületét erősítette, de klubunk sokoldalú trénerével, Magyari Zoltánnal már korábban együtt dolgozott. Az elkövetkezendő időszakban fontos lesz Tamás számára, hogy fizikailag előre lépjen.

Elég régóta ismerem Zolit, hiszen kijártak Vácra dobóedzéseket tartani, aztán Józsi bácsi megkérte, foglalkozzon velem és az öcsémmel, így két éve mindent vele csinálunk. Mivel nem vagyok nagyon erős csontozatú és magas, ezért picit híznom is kellene, de jelenleg az erősítésre és a gyorsaság fejlesztésére összpontosítunk. Rengeteget segít ebben az, hogy futófolyosóval és dobóponyvával felszerelt a Lantos Mihály Sportközpont, hiszen így a téli időszakban is sokkal többet volt a kezemben gerely.

A fiatal sportoló arról is mesélt, hogy néz ki nála az olyan nap, amikor versenyre megy.

Miután felkelek, zenével pörgetem fel magam, hogy picit élénkebb legyek. Mindig időben lefekszem, és korán elindulunk, hogy mindenre jusson idő az adott helyszínen. A fülhallgatómat rendszerint viszem magammal, utazás közben zenehallgatással töltöm az időt, majd hengerezek kicsit, hiszen a hosszú kocsikázások nem tesznek jót az izmoknak.

Tamás nevét már nemcsak az utánpótlásmezőnyben, hanem a felnőttek között is ismerik, de nemzetközi porondon is megmutatta már, mire képes.

A EYOF-on elért ötödik helyemre és a korosztályos országos bajnoki címeimre is büszke vagyok, de annak is nagyon örülök, hogy néhány hazai versenyen a dobogó közelébe kerültem a felnőttek között.

Természetesen itt nincs megállás dobóatlétánk számára. A felnőtt mezőnyben is nemzetközi babérokra törne.

– Legalább egy olimpián szeretnék részt venni, de jó lenne minél több világversenyre kijutni. Ugyan rövid távon az eredményekkel nem nagyon szoktam foglalkozni, – mert mindig arra törekszem, hogy egyéni csúcsot érjek el – hosszabb távon szeretnék mindenképpen 80 méter fölé kerülni.

A Brüll Alfréd Akadémia tagság sokat segíthet abban, hogy elérje ezeket a célokat.

Rendkívül hálás vagyok a támogatásért, amit kapok, hiszen rendkívüli módon segíti a munkánkat. Nagyon örülök, hogy tagja vagyok ennek a programnak, és remélem még sokáig így is marad. Mindent meg fogok tenni azért, hogy megháláljam a bizalmat.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!