Atlétika
Krizsán Xénia

A felnőttek között is csúcsra törne

Publikálva: 2020.04.16 Frissítve: 2020.04.16 Brüll Alfréd Akadémia

Gecse Mártonnal beszélgettünk pályafutása legfontosabb állomásairól.

A Brüll Alfréd Akadémia ifjúsági Európa-bajnok kajakosa hamar kikötött szeretett sportága mellett, még a 10. életévét sem töltötte be, amikor a Duna partján találta magát. Ha már így alakult, ott is ragadt.

Egyszerű dolgom volt, mert a parton lakunk. Ugyan kezdetben fociztam, hamar kiderült, hogy kegyetlenül béna vagyok, ezért azt nem erőltettem – meséli nevetve a 21 éves sportoló. – Miután édesanyámékkal lementünk a partra, kipróbáltam a kajakozást, és mivel szuper edzőim voltak, hamar megszerettem a sportot. Persze ekkor még nem vettem véresen komolyan. Sokat szórakoztunk a srácokkal, edzések után homokvárat építettünk, bicikliztünk.

Nem kellett sokat várni arra, hogy komolyra forduljon Marci karrierje, hamar kiderült, van jövője a sportban.

2012-ben, keretfeltöltő versenyen vettem részt, miután átkerültem Makrai Csaba mesteredzőhöz. Második lettem, ezzel bejutottam a serdülőkeretbe, ami igazi fordulópont volt. Onnantól kezdve éreztem, ebből lehet valami, elkezdtem igazán komolyan venni, és azóta ível felfelé a pályafutásom.

A gödi tehetség szülővárosa klubjában kezdte, majd rövid ideig a MAFC-ot erősítette, 2015-ben pedig már az MTK Budapest színeiben szállt vízre. Ezalatt az idő alatt sikerült fizikailag a legjobbak közé kerülnie korosztályában.

Az erőm és az állóképességem is remek, de kiváló a mentalitásom is. Nagyon sokat gondolok arra, hogyan lehetnék még jobb, és próbálom rávezetni magam, hogyan fejlődhetnék – mondja az erényeiről Marci. – Természetesen még rengeteg olyan apróság van, ami segíthet előrelépni. Figyelek a táplálkozásra, járok pszichológushoz, és folyamatosan javítok a technikámon, hogy versenyről versenyre faragjak az időmből.

Ugyan még bőven van lehetősége az utánpótlásmezőnyben gyarapítania éremgyűjteményét, már előre tekint, hiszen a felnőttek között is maradandót alkotna.

Már idén szeretném bontogatni a szárnyaimat a legnagyobbak között. Nagy kihívás lesz, de nem szabad megijedni. Minden év, minden szezon, minden verseny más, bármikor lehet borítani a papírformát, bármikor meg lehet verni az esélyeseket. Ehhez rengeteget kell edzeni, és el kell hinnem, hogy helyem van a felnőttek között is az élmezőnyben.

Az MTK Budapest üdvöskéjét arról is kérdeztük, mi volt élete legemlékezetesebb pillanata.

Másodéves ifiként, 1000 egyesben második lettem az ifjúsági Európa-bajnokságon. Ugyan korábban már nyertem kontinensviadalt, mégis valamiért ez az ezüstérem maradt meg bennem.

Ennek ellenére Marci kedvenc száma az 500 egyes, de remek csapatember, kettesben és négyesben is szívesen versenyez. Manapság a koronavírus-járvány miatt erre nincs lehetősége, de ő nem csügged, becsületesen dolgozik.

Türelmesnek kell lenni, és edzeni tovább. Egyelőre élvezem, hogy itthonról, Gödről tudok készülni, és van időm csiszolni a technikámat, illetve gyűjteni a kilométereket, regeneráló edzéseket végezni. Próbálok pozitívan hozzáállni a szituációhoz, szeretnék az év végi, nem olimpiai számokból álló világbajnokságra kijutni.

A hosszabb távú célok megnevezésénél igyekezett a közhelyeket kerülni.

Nem szeretném azt mondani, hogy az olimpiai győzelem az álmom, mert az közhely lenne. Inkább maradjunk annyiban, hogy két éven belül szeretnék dobogóra állni felnőtt Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon. Ezenkívül még az egyetemmel is szeretnék haladni, hiszen jelenleg nappali tagozaton végzem a nemzetközi gazdálkodást a BME-n. Sokan azt mondták, nem lesz rá időm, de most már úgy vagyok vele, csak azért is megcsinálom.

A kívánt sportsikerek eléréséhez a Brüll Alfréd Akadémia-tagság is segíthet a 21 éves kajakosnak, aki ezért rendkívül hálás.

Nem tudom, mihez kezdenék, ha nem lennék akadémista. A támogatásnak köszönhetően rengeteg edzőtáborba el tudok jutni, kaptam új hajót, masszőrünk is volt, táplálékkiegészítőket is biztosítanak. Egyszerűen megkapjuk azt, ami a profi sporthoz szükséges, ezért nagyon kiváltságos helyzetben érzem magam.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!