Atlétika
Szabó Beatrix

A BEAC bírta jobban (GALÉRIA)

Publikálva: 2017.03.05 Frissítve: 2017.03.04 Kosárlabda női

Őrült tempójú kosármeccset vívtak egymással a női kosárlabda NB I budapesti riválisai. Az MTK Budapest nem tudta tartani a lépést a fiataljaival lendületes játékot nyújtó BEAC Újbudával, Nagy Dóra és Balogh Judit csatáját ismét a fekete-fehérek edzőlegendája nyerte.

Közelítve az alapszakasz végéhez, minden győzelmi eséllyel kecsegtető bajnoki kiemelt fontosságú a városmajori MTK Budapest női kosárcsapat számára. Zsovár Orsiék előtt ilyen lehetőség mutatkozott szombaton este, a lányokhoz hasonlóan egy győzelemmel a tabella alján szerénykedő BEAC volt az ellenfél.

Nagy Dóra mondhatni szokásos kezdő ötösét küldte pályára, a Koch Dóra, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Székely-Horváth Zsuzsa és Turóczi Niki összetételű csapat azonban már a találkozó legelején komoly sebességgel találta szembe magát, ami döntően meghatározta az egész mérkőzés lefolyását.

Kiegyenlített állásról 7-12-nél mozdultak el a felek, a BEAC előnyére Nagy Dóra egyből időkéréssel is reagált. Rendezve a sorokat, a lányok szigorítottak védekezésükön, a kettő-kettők eredményesebb védésével lehetőség nyílt támadásban is villogni. Turóczi Niki a pálya mindkét oldalán igazi kapitány módjára állt a csapat élére, de pontokkal Székely-Horváth Zsuzsa is megtámogatta.

Zsovár Orsi dudaszóval együtt beeső hárompontosa zárta az első tíz percet, melyet 21-24-re nyert meg a feketemezes vendéggárda.

Rövid szusszanás után a két magas Zsuzsi és Niki remek összjátékával indult az MTK Budapest kapaszkodása, azonban 25-26 után megint lendületbe jött a BEAC. A tavaly még kék-fehérben pattogtató Suppán Anna hármasával 7-0-ás szériát zártak, Nagy Dóra újabb időkérést használt fel, megállítva ezzel némileg az újbudai rohanást.

Vendégeink kapitánya, Süle Krisztina is érezte, megragadható a meccs, sorozatosan emelte rá a triplákat, amik káprázatos hatékonysággal ültek is. Egészen 13 pontos differenciáig duzzasztotta a második negyed derekára övéi előnyét, márpedig erre az iramra és ezekre az extra távoli kosarakra nehezen tudott Nagy Dóra együttese reagálni. Székely-Horváth Zsuzsi kintről és bentről is eredményes volt ugyan, de a félidőig 7/14 hárompontos mutatóra egyszerűen nem volt ellenszer.

Fordulás után – 11 pontos hátránynál – még élt remény, hogy sikerülhet lelassítani budapesti riválisunkat, ezzel megragadva a fordításhoz szükséges irányítást. Ennek érdekében rutinosabb ötös is került pályára, Szabó Bettina és Semsei Barbara egészítette ki  Zsovár Orsi, Turóczi Niki, Székely-Horváth Zsuzsi hármasát.

Ugyanakkor a kapaszkodás nem ment éppen könnyen, a harmadik negyed feléig maradt a tízpontos különbség, mikor Nagy Dóra újra összehívta csapatát rövid megbeszélésre.

A második félidőben ugyan nem volt kényszer, de a roppant fiatal BEAC folyamatosan tudta rotálni U20-as játékosait. Közülük a mindössze 17 esztendős, utánpótlás-válogatott Lelik Réka tűnt ki különösen, aki az addigi legnagyobb, 15 pontos különbségnek tevékeny részese volt. 55-70-nel érkezhetett a záró etap.

Mindkét oldalon érezhetően fáradtak lábak, kezek és fejek, de hatalmas szívvel küzdöttek minden szabad labdáért a csapatok. Utolsó nagy hajrájukat a negyedik negyed második feléhez érkezve indították Nagy Dóráék. Zsovi és Niki is betalált kintről, ráadásul 65-72-nél ötödik faultja után kipontozódott az egész este legeredményesebb játékosa, Süle Krisztina is. Azonban hét ponton belülre nem tudtak kerülni már a lányok, a BEAC padjáról érkező utánpótlás remekül helytállt, és saját játékát érvényesítve, végül egészen nagy arányú győzelmet aratott.

Végeredmény: MTK Budapest – BEAC Újbuda 74-88 (21-24, 20-28, 14-18, 19-18)

Legjobb dobók

MTK Budapest: Turóczi 19/3 pont, Zsovár 19/9, Székely-Horváth 17/6, Jankó 6, Szabó B. 6/6

BEAC Újbuda: Süle 23/15 pont, Lelik 19/12, Barnai 10, Szabó F. 10, Pusztai 8

Nagy Dóra:A védekezésen ment el a meccs, főleg az első félidőben. Amit mi szoktunk játszani, az nem jött be a BEAC ellen, és a félidőben átálltunk egy olyanra, amit nem szoktunk játszani, és ez nagyon sokat kivett a játékosokból.

Balogh Judit: Örülök, hogy nyertünk, meg annak is, hogy kicsit jobban játszottunk, mint az elmúlt hetekben, de remélem, hogy benne van még a csapatban a fejlődés.

Fájó ez a vereség, hiszen igazán fontos lett volna a kiesés elkerüléséért még az alapszakaszban meglepni budai riválisunkat, akikkel tavasszal még biztosan találkozunk a play-outban. Fegyelmezettebb védekezéssel kell készülni a következő találkozásra, ami minden bizonnyal ugyanilyen szoros erőpróba lesz majd. Ez a meccs újabb tanúbizonysága annak, hogy a fiatalos energia mire képes, hogyan tudta a BEAC Újbuda felszítani a játék ritmusát olyan hőfokúra, amiben az MTK Budapest kevésbé tudott érvényesülni.

De fontos kiemelni a 74 dobott pontot is, hiszen ennél többet eddig egyetlen meccsen sikerült csak elérni, ahogy a 25 gólpasszt is, ami hárommal több, mint győztes ellenfelünkké. Vagyis az iramot támadó oldalon még csak-csak bírta a csapat, de ez önmagában kevés, ha nem párosul agresszív védekezéssel.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!