Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Jankovics Dániel nagyon bízik a 2020-as Európa-bajnokságban

Publikálva: 2020.04.17 Frissítve: 2020.04.17 Atlétika

Már szinte üres volt a BOK-csarnok, amikor a fedettpályás országos bajnokság első napjának végén, a verseny negyedik órájában már bajnokként 220 centiméterre ugorhatott. Nem sikerült, de az első kísérlete nagyon biztató volt, már kezdett ünnepelni a közönség, mert pár pillanatig úgy tűnt, fennmarad a rezgő léc. Ennek immár majdnem két hónapja, lassan a szabadtéri idénynek kéne kezdődnie.

Jankovics Dániel személyében olyan magasugrónk van, aki megnyerte a legutóbbi két felnőtt országos bajnokságot: a tavalyi szabadtérit és az idei fedettpályásat, kijelenthető tehát, hogy jelenleg ő itthon a legjobb. Azért is értékes a két cím, mert akitől elhódította, Bakosi Péter kint hat, bent nyolc ob-t nyert meg sorozatban. Bár az ő egyéni csúcsai (kint 226, bent 222) még jobbak, Jankovics tavaly szabadtéren beállította (218), idén fedettpályán megjavította (217) legjobbját, a tendencia tehát jó. Csak ez a mostani járvány és az amiatti bizonytalan helyzet meg ne törje a lendületét a tél óta MTK-s 25 éves atlétának, aki talán mostanára hagyta maga mögött teljesen 2014-ben elszenvedett súlyos sérülése összes nyomát.

– Ötcentis egyéni csúcsot ugrottál idén, majd az országos bajnokságon a kétszázhúsz centiméter is majdnem meglett. Meglesz?

– Bízom benne, minden tőlem telhetőt megteszek érte.

– Öt versenyből ötször kétszáztíz felett ugrottál télen. Elégedett vagy az idei fedettpályás szezonoddal?

– Nem szabad elégedetlennek lennem, hiszen az ez évi fedettpályás átlagom túlmutat az elmúlt években elért legjobb teljesítményemen, de természetesen szerettem volna kétszázhúsz centiméter felett ugrani.

– És hogy halad azóta a munka?

– Nagyon örülök neki, hogy újra használhatjuk a Lantos Mihály Sportközpontot, így újra tökéletes körülmények között tudunk edzeni.

– Amikor nem mehettetek be oda, hogyan tudtál készülni? Mert egy futó még csak eldolgozgat a természetben, pláne egy hosszútávfutó, na de egy magasugró nem tehet keresztbe egy vékony ágat két fatörzsre, hogy afölött gyakoroljon. Vagy igen?

– Az edzőim folyamatos munkájának köszönhetően, olyan edzésterv alapján tudtam dolgozni, amit a szabadban, illetve itthon el tudtam végezni. Technikai edzések természetesen nem voltak, de szinte minden egyéb edzés elvégezhető volt, ideértve a szökdeléseket, a futásokat, és bizonyos erősítő gyakorlatokat.

– A te szemed előtt milyen célok lebegnek erre az évre ebben a nagy bizonytalanságban?

– Idén az Európa-bajnokságon való részvétel a fő cél számomra. Sajnos a koronavírus miatt elképzelhető, hogy ez a verseny sem kerül megrendezésre, de nagyon bízom benne. A kvalifikációs szint kétszázhuszonnégy centiméter, ezt szeretném szabadtéren megugrani, esetleg túlszárnyalni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!