Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

30 éve történelmet írtak a Polgár-lányok

Publikálva: 2018.10.02 Frissítve: 2018.10.03 Sakk

Olimpiát nyertek csapatban, az MTK Budapest sportolójaként.

Csaknem napra pontosan harminc éve szerzett olimpiai aranyérmet a három Polgár-lány Mádl Ildikóval egy csapatban, Szalonikiben. Polgár Judit 12 éves volt akkor, mégis az első tábla volt az övé. Elképesztő teljesítményt nyújtott azzal, hogy 13 játszmából 12,5 pontot szerzett meg.

A szaloniki olimpia előtt a magyarok élő-pont átlaga 2400 volt, amely a második legmagasabbnak számított a szovjeteké (2455) mögött. Noha ők a korábbi tizenegy női sakkolimpiából tízet megnyertek, a magyar tinicsapat sem számított esélytelennek, amelyben a két 19 éves (Mádl, Polgár Zsuzsa) mellett a 14 esztendős Polgár Zsófia és a 12 éves Polgár Judit ült az asztalhoz.

A 12 éves leányka egyértelműen a játékok sztárja volt: ahogyan mondták, újoncokat megszégyenítő bátorsággal, rögtön tisztáldozattal győzött az egyik partijában. A 14 fordulós, svájci rendszerű viadal egyik körében nem nevezték, de Juditot ez egyáltalán nem bántotta, a többi mérkőzés is éppen elég izgalmas volt. Az ellenfelek közül egyedül az orosz Irina Levityina volt képes döntetlenre késztetni a csodagyereket.

Az egyik partiban Garri Kaszparov Polgár Judit háta mögül nézte végig, hogyan játszik a kislány. Később úgy nyilatkozott, Juditból könnyedén női világbajnok lehet, ám azt nem gondolja, hogy vele versenyre kelhet. Mint tudjuk, a nagy orosz bajnokot az élet megcáfolta…

A 13 játszmában szerzett 12,5 pontjával Polgár Judit egyébként a teljesítményérték szerinti rangsorban és az első táblán is a legjobb lett, így aranyérmet akasztottak a nyakába. Magyar csapat korábban sosem nyert olimpiát a nők között, az 1988-as siker világszenzációnak számított, így a legfiatalabb Polgár-leány történelmi diadalból vette ki a részét. Két évvel később Újvidéken a magyarok megvédték az olimpiai bajnoki címet, Judit ezt követően azonban csak férfiak között versenyzett.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!