Karate
Hárspataki Gábor

142 éve született Brüll Alfréd

Publikálva: 2018.12.10 Frissítve: 2018.12.11 Labdarúgás

142 éve született Brüll Alfréd, az MTK történetének legnagyobb mecénása.

Brüll Alfréd, minden idők legnagyobb formátumú magyarországi klubelnöke, 1876. december 10-én született Budapesten.

1906-tól a Sport-Világ, 1908-tól a Nemzeti Sport munkatársaként dolgozott. A magyar sport, főleg a birkózás és a labdarúgás ismert mecénása volt.     

Elnökként 1905 és 1940 között állt az MTK, illetve annak profi alakulata, a Hungária FC élén. 1912-ben 155 ezer koronával támogatta a Hungária körúti MTK-pálya felújítását, s az ennek fejében kapott részvényeket a klubnak ajándékozta.  

1908-től a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke, 1909-től a Magyar Úszó Szövetség elnöke volt. 1920-24 között a Magyar Birkózók Országos Szövetségét irányította. 1924-ben a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség elnökévé választották, s négy évben keresztül töltötte be ezt a tisztséget. Az úszósport és a birkózás modern szabály- és versenyrendszerének egyik kialakítója.

Óriási vagyonából rengeteget áldozott a sportra. Az a mondás járta róla a harmincas években, a Hungária legnagyobb sikerei idején, hogy egy-egy bajnoki címre ráment valamelyik Andrássy úti bérháza. A szerződésben rögzített jutalmakon kívül hol aranyórával, hol aranygyűrűvel kedveskedett a játékosainak. Brüll nélkül nem lett volna Közép-Európa egyik legjelentősebb klubja a Hungária – Brüll nélkül a Hungária nem is akart létezni. A kék-fehér klub a harmincas években mindössze egyszer, 1934-ben nem végzett az első három között a bajnokságban, 1936-ban és 1937-ben viszont aranyérmet nyert. Tegyük hozzá, a csapat 1940-ben is csak rosszabb gólaránya miatt szorult a Ferencváros mögé, a második helyre. Ténykedése alatt futballcsapatunk 15 bajnoki címet nyert. 

Brüll Alfréd a zsidótörvények elől Svájcba költözött, de 1943-ban hazatért. Megölték – nem derült ki pontosan mikor és hol. Bizonyos források szerint Kecskeméten, de valószínűbb, hogy Auschwitzban halt meg.

A Kozma utcai izraelita temetőben, a családi sírbolt őrzi emlékét. 2017 júniusában az MTK Budapest elnökének kezdeményezésére a VIII. kerület önkormányzata utcát nevezett el róla az Új Hidegkuti Nándor Stadion mellett. Az egyéni sportágakban az utánpótlás-nevelésről gondoskodó akadémiánk szintén az ő nevét viseli.
 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!