Atlétika
Krizsán Xénia

114 éves az MTK labdarúgó-szakosztálya

Publikálva: 2015.03.12 Frissítve: 2015.03.11 Labdarúgás

Mindenki azt gondolná, a futball volt a klubalapítás egyik fő kiváltó oka. Ám, nem ez az igazság. Az MTK-t filozófia és gazdasági változások hozták létre, a XIX. század végén. 1888-ban még nem volt divat futballklubokat alapítani. Ezek elterjedése csupán a század utolsó egy-két évére tehető. Az MTK-nál picit később, 1901. március 12-én került sor. Mégis, sokan a labdarúgással vélik azonosítani az egyesületet.

Persze, okkal. Noha, a szakosztály létrehozásánál nem volt egyértelműen közös az akarat. Sokan ellenezték, ugyanakkor valóságos népfelkelés követelte a korabeli focizás hivatalossá tételét az egyesületen belül is. Az első bajnokságban még nem indult a klub, a másodikban, újoncként, a másodosztályba kapott besorolást. Azonnal feljutott az elsőbe, ahol, a harmadik kiírásban, rögtön dobogón végzett.

Ezt követően ezt még 58-szor tette meg. Összességében 23 bajnoki arany-, 20 ezüst-, és 16 bronzérem a mérleg. Nem alaptalan tehát, a futballal való azonosítás. Az MTK mindig is a magyar labdarúgás eredményességének meghatározója, stílus-, és filozófia teremtője, újítója, innovátora volt és lesz.

Páratlan rekordok, páratlan játékosok és páratlan csapatok jellemzik a szakosztály történetét.

Alig évtizednyivel létrejötte után, mai napig honi rekordként, sorozatban tízszer nyert bajnokságot a klub. 1916 és 1925 között Schaffer Alfréd és Schlosser Imre, később Orth György fémjelezték a csapatot. A csillagok mellett, vagy talán előtt is, egy innováció eredménye volt a hegemónia. Az addigi „rúgd és fuss” stílus helyett, skót edző szerződtetésével, megalapozta az azóta MTK-specifikum, lapos passzos játékot.

A harmincas években is meghatározója volt a magyar futball első profi korszakának, immáron MTK Hungária néven az egyesület. Az 1938-as világbajnoki ezüstérmes csapatban Bíró Sándor, Sas Ferenc, Szabó Antal, Titkos Pál és Turay József is Hungária játékosként szerepelt.

Az ötvenes évek és az Aranycsapat világszinten is, kiemelkedően sikeres korszaka is az MTK-hoz fűződik. MTK? Akkoriban minden héten másként hívattatták a klubokat: Textiles, Bástya, Vörös Lobogó. Jó hatvan év távolságából röhejes lehet a fiatalok számára. Sajnos, inkább a Nagy Magyar Groteszk emlékművei. Még a kék-fehér színeket is elvették.

Na, de a lényeg: Hidegkuti Nándor, Sándor Csikar és a többiek. Csak az MTK tudott, az államilag összefenyegetett Honvéd, egyeduralmát megtörve bajnokságot nyerni. Az 1954-ben világbajnoki döntőt játszó Aranycsapatban több MTK-s is szerepelt: Hidegkuti Nándor, Lantos Mihály, Palotás Péter és Zakariás József. Korábbi játékosa volt a klubnak a szövetségi kapitány Sebes Gusztáv és segítője, Mándi Gyula. A közvetlen keret tagjaként rendszeresen játszott Sándor Károly, Kovács Imre, Kovács Ferenc.

A hatvanas évek a nemzetközi sikerek jegyében teltek. 1964-ben KEK-döntőt játszhatott a csapat. 1987-ben harminc év szünet után nyert újra magyar bajnokságot a „meglátjamestermennifog” MTK. A kilencvenes években újabb aranykor következett. 2010-et követően, a teljes megújulás jegyében, professzionális egyesület szervezése kezdődött, ma még alig remélt célokat megfogalmazva.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!