Keresés

„Nem szabad kockáztatni” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.02.05 Frissítve: 2019.02.05 Rövidpályás gyorskorcsolya

Tíz napig biztosan pihennie kell Liu Shaoangnak.

Megműtötték Liu Shaoang bal kezét hétfőn az Országos Sportegészségügyi Intézetben, egyelőre egy valami biztos: tíz napig pihennie kell a bajnoknak.

Pénteken megsérült, szombaton hazautazott Drezdából, vasárnap kilátogatott a Gyakorló Jégcsarnokba a junior rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságára, hétfőn pedig műtőasztalra feküdt – előzetesen Liu Shaoang nem így tervezte ezeket a napokat, ám a pénteki esése mindent meghatározott. És meg is fog a következő hetekben.

Olimpiai bajnok short trackesünk a drezdai vk-viadal első napján járt szerencsétlenül: bal kézfejében három csont is eltört, hétfőn pedig dr. Kovács Rita kézsebész meg is műtötte Shaoangot az Országos Sportegészségügyi Intézetben. A műtétnél természetesen jelen volt a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai keretének orvosa, dr. Tállay András is.

A műtétre szükség volt, Shaoang kezébe hat csavar került. Ezek évekig, akár a sportpályafutása végéig benne maradhatnak, de ha idővel zavarja őt, akkor el lehet távolítani azokat a kezéből. Akár egyesével, akár az összeset egyszerre – mondta el Tállay doktor. – A törés gyógyulási ideje hat hét, és mivel kontakt sportágról van szó, nem zárható ki, hogy újabb nagy ütést kapjon a sportoló a jégen. Emellett pedig egy világbajnokságra fel is kell készülni, úgyhogy a mi javaslatunk az, hogy a hosszú távú karrier miatt célszerű lenne kihagyni a vb-t, ám a döntést nem mi, hanem a versenyző és az edzők hozzák meg.

Annyi bizonyos, hogy Ádóra tíz napig, vagyis a seb gyógyulásáig mindenképpen pihenés vár, klasszisunk a műtét után nem is bocsátkozott jóslatokba, mindössze annyit mondott:

– Jól vagyok. Kaptam ugyan hat csavart a kezembe, de minden rendben van.

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere mindezek kapcsán leszögezte, ilyen helyzetben egyértelműen az orvosi szakvélemény az első: ha az orvosok úgy gondolják, hogy a kockázati tényező átlépi azt a határt, amellyel már veszélyeztetik a versenyző egészségét, nincs is miről beszélni.

Nem szabad kockáztatni. Nemcsak Ádó kapcsán, másnál sem – jelentette ki Bánhidi Ákos. – Tállay doktorban megbízunk mindannyian, de néhány nappal a torinói világkupaverseny előtt, immár Olaszországban, vagy éppen Olaszországból többet nemigen tudok mondani ennek kapcsán. Haza kell mennem, nyugodtan értékelni a helyzetet, és szeretnék személyesen beszélni Shaoanggal és az orvosokkal is. Egy biztos: Ádó egészsége fontosabb a világbajnoki eredményességnél.

Shaoang a műtétet követő éjszakát még a kórházban töltötte, de hamarosan hazatérhet, és otthon pihenhet tovább.

Forrás: moksz.hu

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!