Keresés

„Majdnem annyira örültünk, mint Pjongcsangban”

Publikálva: 2018.11.07 Frissítve: 2018.11.07 Rövidpályás gyorskorcsolya

Liu Shaoang és Bánhidi Ákos a világcsúcsról.

Fantasztikus vasárnap Calgaryban: férfiváltónk világcsúccsal nyert a világkupa-sorozat első állomásán, Liu Shaoang ezer méteren arany-, bátyja, Shaolin ötszázon bronzérmet szerzett. 

Hirtelen nem is tudja az ember, melyik eredménnyel kezdje – volt belőlük több is Calgaryban, így aztán nem túlzás a kijelentés: short track válogatottunk ott folytatta, ahol az előző szezonban abbahagyta.

Liu Shaoang a szombati ötszáz méteren szerzett ezüst után vasárnap ezer méteren leiskolázta a mezőnyt – ritkán látni olyat, hogy valaki a finálé első harmadában az élre álljon ezen a távon, és úgy győzzön.

Amikor bejutottam az elődöntőbe ezer méteren, megállapítottam, hogy egész könnyű kis futam vár rám –mesélte Liu Shaoang. A továbbjutás nem is okozott gondot, aztán megnéztem a fináléba jutottak névsorát, és felvetődött bennem, lehet, hogy képes vagyok megnyerni a döntőt? Linával megbeszéltük a futam előtt, hogy minél hamarabb az élre állok, vagyis mindaz, amit kívülről látott mindenki, tudatos és előre eltervezett volt. Éreztem, hogy képes vagyok nyerni, akkor már nem kérdésként kattogott az agyamban mindez. Addigra már elszállt az izgalom is, mert azért a verseny során, és főként a futamok előtt izgultam kicsit. Persze, nem volt olyan stresszes ez a világkupa-viadal, mint az olimpia, de nyugodt sem.

Shaoang sikere előtt néhány perccel a betegségéből egyre inkább kilábaló testvér, Shaolin is dobott egy nagyot, hiszen ötszáz méteren a harmadik lett – a négyes pozícióból rajtolva gyönyörű előzéssel küzdötte fel magát a dobogóra.

– Sanyi szerencsére egyre jobban van, már kezdi mutatni mindazt, amire képes. Hatalmas teljesítmény ez a bronzérem, ehhez kellett a tehetsége, az alázata, és az a munka, amelyet elvégzett eddig – értékelte Liu Shaolin Sándor futását Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere.

Ezután jött a férfi váltó, amely elképesztő fordulatokat, majd végül magyar világcsúcsot hozott.

Nem vezettünk a váltóban, csak a legvégén, de ezek szerint ez kell a győzelemhez – nevetett Liu Shaoang. Nem éreztem azt, hogy világrekord születhet, azt viszont igen, hogy gyorsan megyünk. Nagyon elfáradtam ezen a világkupán, de a váltódöntő végén érzett öröm mindent feledtetett. Majdnem annyira örültünk, mint Pjongcsangban! Az olimpia után is mondtam, hogy nem változik semmi, ezentúl is minden versenyen az éremért megyünk majd. Lehet, hogy az nem lesz mindig arany, de a cél csak ez lehet. 

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel kezdte a szezont – erre okkal mondhatja bárki: ez nem semmi!

– Egész jól rajtoltunk – jegyezte meg szerényen Bánhidi Ákos. Persze, nem kell elszédülni ezektől az eredményektől sem, de azért ez jó visszaigazolás a számunkra. Megerősíti azt, hogy dolgozni kell, csak abból lesznek újabb és újabb eredmények és sikerek. És mi dolgozunk – ugyanúgy, mint eddig.

Forrás: moksz.hu, fotó: isu.org

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!