Kézilabda
Szőke Szonja

„Nehezen tudom elhinni, hogy második lettem”

Publikálva: 2018.05.15 Frissítve: 2018.05.28 Karate

Hárspataki Gábor ismét bizonyította, a világ legjobbjai közé tartozik.

Egyesületünk karatékája, Hárspataki Gábor a hétvégén sporttörténelmet írt, ugyanis a sportág történetében első magyarként jutott be a döntőbe az Európa-bajnokságon, ahol hatalmas küzdelemben, 2-1-re kapott ki a világklasszis Rafael Agajevtől, így ezüstéremmel tért haza.

– Hatalmas siker volt számomra a verseny, hiszen a magyar karate 40 éves történelme során még senki nem tudott döntőbe jutni Európa-bajnokságon, ezért nagyon büszke vagyok erre. Az eredménynek köszönhetően a következő, 2019-es Európa-játékokra is kvalifikáltam magam, ami egyre közelebb van. Az Agajev elleni mérkőzés is bíztató volt, hiszen látszott, hogy egyre jobban meg tudom fogni, és remélhetőleg a következő versenyen már sikerül legyőznöm – értékelt klubunk kiválósága.

Gábor elmondta, még nem emésztette meg teljesen, hogy beírta magát a magyar sporttörténelembe.

– Még elég furcsa az, hogy a királykategóriában, a világ legtöbb klasszisa között ilyen eredményt sikerült elérnem. Azon a pódiumon, ilyen sztárokkal ott lenni rendkívüli érzés volt. Még nem sikerült teljesen feldolgoznom ezt a dolgot, nehezen tudtam elhinni azt, hogy második lettem, Ugyanakkor az éves szereplésem alapján úgy indultam neki a megmérettetésnek, hogy éremmel szerettem volna hazajönni. Azon dolgoztunk rengeteget idén, hogy dobogón zárjak.

 

"Még nem sikerült teljesen feldolgoznom ezt a sikert."

 

A fiatal sportoló a döntőig megállíthatatlan volt, hiszen még pontot sem szereztek ellene vetélytársai a fináléig vezető úton.

– A megfelelő taktikai megbeszélések rengeteget segítettek, és remekül fel tudtunk készülni mentálisan és fizikailag is az ellenfelekre. Számos Premier League versenyről hoztunk érmet, de ez a viadal igazi mérföldkő volt, ahol meg tudtuk mutatni, milyen sokat dolgoztunk egész évben, és hogy milyen jó helyen tartunk jelenleg.

Az edzői stáb munkája és az aprólékos felkészülés rendkívül fontos volt Gáboréknak ahhoz, hogy a verseny során a legkeményebb ellenfeleket is sikerüljön felülmúlni.

– A döntőbe jutás előtt a horvát ellenfelem elleni meccs nagyon nehéz volt, de az ukrán Horunával is hatalmas kihívás volt küzdeni, hiszen ő is világklasszis. Szerencsére meg tudtuk fogni a tervezett stratégiával, és tényleg annyira minden klappolt ezeken a mérkőzéseken, hogy még pontot sem tudtak szerezni ellenem.

Ugyan Agajev ellen már nem sikerült a bravúr, Hársi reméli, hogy a jövőben borsot törhet az orra alá.

– Ezen a szinten már nem nagyon lehet jó technikával és mozgással megverni. Kicsit odaadóbban kell nekiállni az ilyen összecsapásoknak, nem szabad túlságosan tisztelni az ellenfelet. Lelkileg többet kell beletenni, mert ellene kell azt a pici pluszt nyújtani, ami a győzelmet elősegítheti. Ezen dolgozunk, és bízom benne, hogy a jövőben sikerülni fog.

Sokat nem pihenhet egyesületünk klasszisa, hiszen két verseny még hátra van, utána pedig újabb rangos kihívások várnak rá.

– Még a hétvégén Horvátországban indulok versenyen, illetve Isztamulban lesz Premier League állomás, tehát minimális pihenőidőszak következik, majd gőzerővel folytatjuk a felkészülést az Európa-játékokra, illetve az olimpiára.

„Nehezen tudom elhinni, hogy második lettem”

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!