Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

„Januárban még távol voltam a vb-től.”

Publikálva: 2018.02.14 Frissítve: 2018.02.18 Atlétika

A kiváló szezonkezdés világbajnoki kvalifikációt ért.

Az MTK Budapest többpróbázója, Krizsán Xénia a hétvégén több mint 200 ponttal nyerte az összetett magyar bajnokság ötpróba számát. A 25 éves atléta nem sokkal maradt el egyéni csúcsától, ami remek jel a jövőre nézve.

– Elégedett vagyok a hétvégi teljesítményemmel. Valószínű, hogy így meghívnak a fedettpályás vb-re, ami teljesen feldobta a napomat – kezdte  Xéni. – A 800 méter volt az, ami az öt számból kevésbé sikerült, de a többiben egész stabilnak éreztem magam, nyugodtan versenyeztem, nem stresszeltem.

Xéninek ez volt az évben az első ötpróba versenye – és egyben az utolsó is a március 1-jén kezdődő világbajnokságig – így ez volt az egyetlen lehetősége, hogy teljesítményével meghívást nyerjen a birminghami megmérettetésre, ahol csupán 12 többpróbázó indulhat. 

– Hétvégéig lehetett eredményt elérni a többpróbázóknak, a héten kiderül, de nem kell emiatt izgulni, mivel a harmadik helyen állok a világranglistán, és az első ötöt meghívják. Sokszor előfordult  már ilyen korábban, amikor korosztályos világversenyre egyetlen alkalom volt kvalifikációt érő eredményt elérni, tehát már hozzá voltam ehhez szokva. Mindig arra gondolok, nem kell rágörcsölni a dologra, egyszerűen csak jó eredményt akartam elérni, és ez sikerült is.

A kiváló pontszám azért is bíztató klubunk atlétája számára, mert tavaly sokáig gerinccsigolyaív-szakadással bajlódott, ami rányomta a bélyegét a teljesítményére. Nyáron injekcióval kezelték a sérülést, de ez csak ideiglenes megoldást nyújtott, így a télen rengeteg gyógytornára és rehabilitációra volt szüksége a 25 éves sportolónak ahhoz, hogy teljesen rendbe jöjjön.

– December közepéig kísért ez a sérülés, akkor elég nehéz időszakon mentem kersztül. Sokkal nehezebb alapozáson vagyok túl, mert feleannyit edzettem, mint az előző években. Januárban azt gondoltam, messze áll tőlem a világbajnokság, most viszont meglepetésre vissza tudtam hozni a tavalyi formát. Az orvosok nem ajánlották az injekciós kezelést a nyári versenyek végeztével, mert azzal teljesen elmúlik a fájdalom, és nem éreztem volna, mire reagál rosszul a testem. Muszáj volt tudni, hogyan lehet rendbe hozni! Türelmetlen voltam, mert hónapokig éreztem a fájdalmat, és még a közelmúltban is érzékeny voltam a gátfutásra, de szerencsére most már egyáltalán nem hátráltat.

Xéni korábban elmondta, a 200 méteren kell fejlődnie a legtöbbet hétpróbában, ami az ötpróbának nem része, ugyanakkor a legerősebb száma sincs a fedett pályás versenyeken.

– Részben segít, hogy nincs 200, de a legerősebb számom a gerelyhajítás sincs, így összességében nem jelent előnyt, hogy fedett pályán csupán öt szám van. Nehéz helyzetben voltunk, mert a BOK Csarnok csak januárban nyitott ki, addig pedig kint nem igazán tudtuk elvégezni azt a sprintmunkát, amit bent lehetett volna.

Februárban még az országos bajnokság vár Xénire, majd folytatódik a felkészülés a márciusi versenyre.

– Most hétvégén a felnőtt bajnokságon indulok magasugrásban és távolugrásban, utána lesz egy hetem, amikor keményebben fogunk edzeni, aztán pedig nyakunkon a világbajnokság, szóval el fog repülni ez a pár hét. Birminghamben egyéni csúcsban gondolkodom ezúttal is, amihez nem sok kell, hiszen 48 ponttal maradtam el tőle a hétvégén úgy, hogy korántsem teljesítettem tökéletesen. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!