Kézilabda
Koronczai Petra

„Erősödött a szakosztály”

Publikálva: 2020.01.11 Frissítve: 2020.01.10 Taekwondo

Az MTK Budapest taekwondo szakosztályának elnökével, Patakfalvy Miklóssal értékeltüka 2019-es év legfontosabb eseményeit.

Hogy sikerült a múlt esztendő a szakosztályunk számára?

Kicsit ambivalens érzéseim vannak a 2019-es évvel kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy a csapatunk erősödött ebben az esztendőben: azok a versenyzők, akik eddig is figyelemre méltóan teljesítettek tovább tudtak fejlődni, ráadásul új sportolókat is igazoltunk, akik remekül mutatkoztak be.

Hogy teljesítettek a Brüll Alfréd Akadémistáink?

A felnőtteknél a 19 éves Patakfalvy Lucát mondhatjuk húzóembernek, aki az 53 kg-os kategóriában a 11. a világranglistán. Picit fájó, hogy ez a súlycsoport nem olimpiai kategória, hiszen pont a 49 kg és az 59 kg között félúton van, ezért az olimpiai pontokat Luca a 49 kg-osok között gyűjtögeti, ahol a 46. helyen áll. Nagyon sűrű itt a mezőny, de a G1-es, G2-es versenyeken maximális pontszámot gyűjtött, valamint élete első, felnőtt világversenyén 9. lett, ami szintén sokat dobott a pozícióján. A tokiói olimpiára tudtuk, hogy a világranglista alapján nem fog tudni kijutni, hiszen a vetélytársai már 4 éve rakosgatják egymásra a pontokat, ezért az ötkarikás játékokra kvalifikációs versenyen keresztül juthat ki.  Luca összesen öt érmet gyűjtött az olimpiai pontszerző viadalokon: egy aranyat, egy ezüstöt, valamint három bronzot, ami pazar teljesítmény – vélekedett a szakember. – Patakfalvy Csenge három érmet szerzett ezeken a megmérettetéseken: egy ezüstöt, valamint két bronzot. Vártuk, hogy ebben az évben többet mutasson, ami sikerült is neki, de még mindig úgy érzem, több van benne. Az adottságai abszolút megvannak ahhoz, hogy sikeres legyen, csupán azt a bizonyos pluszt kell kicsalogatni belőle. A harmadik akadémistánk, Kelen Bailey kellemetlen sérüléssel kezdte az évet, ezért újra kellett építenie egyes izmait, de ősszel újra tudott villogni. Az ifjúsági Európa-bajnokságon az ötödik helyet szerezte meg, de ha picit jobban bízik magában, és nem bajlódik az év elején sérüléssel, akár érmet is nyerhetett volna.

Mi a helyzet a náluk is fiatalabbakkal?

Az ifik között Tóth Dáriusz nagyon jól indította az évet. Ezután súlycsoportot váltott az esztendő második felére, ezért utána szerényebben teljesített, ám nagyon tehetséges és sok lehetőség rejlik benne. Év közben leigazoltuk a Salim testvéreket, akik az Egyesült Államokban élnek. Omar az ifjúsági Eb-ről bronzérmet, Sherif pedig ezüstérmet hozott. A kadetek között Csáki Hannát és Tóth Kleopátrát említeném meg. Mindketten megvillantották a tehetségüket, és reméljük, hogy jövőre be tudnak kerülni az Európa-bajnokságra utazó csapatba, és akár érmet tudnak szerezni.

Kinek lehet esélye olimpiai kvótát szerezni?

Az áprilisi olimpiai kvalifikációs versenyen Sherif Salim és Patakfalvy Luca is indulhat Mllánóban. Még egyelőre nem gondoljuk úgy, hogy az ő olimpiájuk lesz a 2020-as. Ugyanakkor elengedhetetlen tapasztalatokat gyűjthetnek, és nagyon fontos, hogy megismerjék a nemzetközi mezőnyt. Mivel Luca nagyon szépen haladt előre az évben a világranglistán, ezért bízunk benne, hogy az ő esetében akár a kvótaszerzésnek is van realitása.

Mit tartogathat a jövő a szakosztály számára?

Reménykedünk benne, hogy tovább tudjuk erősíteni a szakosztályt. A csapat bővítése napirenden van, a tömegbázist, a versenyzői létszámot, sőt a szakemberi állományunkat is szeretnénk növelni. 2020-ban lesz felnőtt Európa-bajnokság, olimpiai súlycsoportos és ifjúsági olimpiai súlycsoportos, kadet Eb, nem beszélve az olimpiai kvalifikációról és az ifjúsági világbajnokságról, tehát bőven lesz alkalmunk megmutatni, mit tudunk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!