Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

„Boldog vagyok, hogy döntőbe jutottam”

Publikálva: 2019.10.09 Frissítve: 2019.10.09 Atlétika

dr. Nguyen Anasztáziát kérdeztük a világbajnokságról.

Az MTK Budapest atlétája, dr. Nguyen Anasztázia 12. helyen végzett távolugrásban a dohai atlétikai világbajnokságon. Naszti a selejtezőből 6.54-gyel jutott be a döntőbe, ahol 6.26 méter volt a legnagyobb ugrása. A 26 éves atléta sikere azért is figyelemreméltó, mert mindössze két éve kezdett el teljes erőbedobással foglalkozni a távolugrással, addig főként sprintszámokban versenyzett. Összességében kitűnő szezonon van túl, hiszen a 6.77 méteres idei legjobb ugrása mindössze öt centiméterre van az olimpiai kvalifikációs szinttől.

– Már annak nagyon örültünk, hogy sikerült a szintet teljesíteni a világbajnokságra, hiszen ez volt az év egyik fő célja. A selejtezőben már semmi terhet nem éreztem, csak szerettem volna jót ugrani, de az olimpiai kvalifkáció miatt nagy jelentősége volt a helyezésnek. Rendkívül örültem, hogy a legjobb 12-be kerültem, bár a döntőben nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerettem volna, hiszen két érvénytelen ugrásom is volt. Összességében a helyezésnek örülök, de picit bosszant, hogy a döntőben semmi olyat nem kellett volna csinálnom a nyolcba kerüléshez, amire nem vagyok képes. A lényeg, hogy erre lehet építkezni és lehet előre lépni.

A 12 fős döntő három sorozat után 8 emberre fogyatkozik, ezért az első néhány ugrásnak nagy jelentősége van. Nasztinak nem volt szerencséje, hiszen kétszer is belépett, részben ezért sem sikerült az első nyolcba kerülnie.

– Nem olyan egyszerű, hiszen itthon akár biztonsági ugrással is be tudok kerülni a döntőbe. Meg kell tanulni, hogy érvényes ugrással kezdjem a versenyzést. Ehhez még kell pici tapasztalat, de próbálunk erre odafigyelni. Azon is dolgozunk az edzéseken, hogy jó helyről tudjak elugrani.

A távolugrás selejtezőjét október 5-én rendezték, míg a döntőt egy nappal később, a világbajnokság zárónapján, így Naszti már tudta, milyen körülményekre számíthat.

– Dohában elképesztően meleg volt, de nekünk szerencsénk volt, mert a világbajnokság végén rendezték a távolugrást, és addigra jobban figyeltek a szervezők bizonyos dolgokra. Halottuk, hogy a Call Roomban és a buszon is rendkívül hideg volt, de mi ezt már szerencsére nem tapasztaltuk. A pályán jó idő volt, és a távolugráshoz ideális körülmények között versenyezhettünk.

Naszti arról is beszélt, mi kell ahhoz, hogy sikerüljön kvótát szereznie a 2020-as tokiói olimpiára.

– Minden nap azon dolgozunk, hogy azt az öt centit elérjük. Egész jól sikerült a szezonom, hiszen nemcsak egy jó ugrásom volt, hanem többször sikerült 6.70 méter körül teljesítenem. A világranglistán a helyezésem is fontos, ezzel az eredménnyel is lépegetek előre. Jön majd a fedettpályás világbajnokság, ahol szintén szeretnék jól teljesíteni.

Klubunk atlétája zárásként azt is elmondta, miben kell még fejlődnie ahhoz, hogy további világversenyeken is a döntőbe verekedje magát.

– Technikailag még mindenhol van mit csiszolni, az elugrás továbbra is kritikus nálam, nagyon sokat kell dolgozni rajta, illetve a nekifutásomat is stabilizálni kell. A leérkezésnél is van még mit javítani, tehát minden elemben igyekszem fejlődni. Mivel kevés tapasztalatom van, ezért minden verseny lehetőség a tanulásra, és arra, hogy távolugrást és magamat is kissé jobban megismerjem.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!